ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ του Γιώργου Γρηγοράκου - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2020

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ του Γιώργου Γρηγοράκου

Η σύνδεση της αριστεράς και του ήθους έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο του Έλληνα, ως το αποτέλεσμα των αγώνων και της αυτοθυσίας ανθρώπων με κοινές ιδεολογικές πεποιθήσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.


Η δράση των ανθρώπων της αριστεράς ήταν πολυποίκιλη, τόσο για το εθνικό συμφέρον με την οργανωμένη και ενεργή συμμετοχή στον αγώνα κατά των ΝΑΖΙ το 1941-1944 και την ανατροπή του καθεστώτος της Απριλιανής επανάστασης του '67, όσο και κοινωνική, με τους σκληρούς της αγώνες για τα δίκαια των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.


Με αυτό τον τρόπο αντίστασης απέναντι στην καταπίεση του κατεστημένου της εξουσίας, η αριστερά απέκτησε στη συνείδηση των Ελλήνων το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν τολμούσε να το αμφισβητήσει.


Με έναν ενστικτώδη τρόπο, όταν οι πολίτες αξιώνουν την ύπαρξη ηθικού πλεονεκτήματος, αντιλαμβάνονται ότι η ηθική των κομμάτων και η ατομική ηθική των στελεχών τους, πρέπει να διαπνέονται από το σεβασμό στη χρηστή διοίκηση των δημοσίων υποθέσεων, με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, μακριά από πειρασμούς πλουτισμού ή άλλων αθέμιτων ωφελημάτων.


Το 2015 η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως ηγέτη τον "ταλαντούχο" στην πλάνη Αλέξη Τσίπρα, έλαβε εντολή από τον Ελληνικό λαό και κλήθηκε να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με ήθος και αξιοπρέπεια, υλοποιώντας την ηθική και την κοσμοθεωρία της αριστεράς σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα μας.


Με τις πρακτικές στην άσκηση της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απεμπολήθηκε αμέσως το πολυδιαφημισμένο "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς". Όσοι είχαν αποθέσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους για ένα αριστερό ήθος στην κυβέρνηση, (κάτι που ούτε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι να μην ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με συγκεκριμένο τρόπο), απογοητεύτηκαν.


Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη απογοήτευση στους Έλληνες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν τα επιπλέον αχρείαστα μνημόνια, αλλά η κατάρρευση όλων όσων ευαγγελίζονταν ότι θα τιμήσουν. Η κοινωνική κατάρρευση, η εκχώρηση εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας στους θεσμούς, ο αδιαφανής πλουτισμός στελεχών, η ρουσφετολογική διαχείριση υπέρ ημετέρων, η συκοφάντηση και η σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων, η διαφθορά, η αλαζονεία και η αμετροέπεια αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Για πιο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς λοιπόν κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Παππάς, Παπαγγελόπουλος, Πολλάκης, Παπαδημούλης  κ.α  αλλά και οι σχισματικοί Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου λειτουργούν ακριβώς αντίρροπα;


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε οικτρά να φέρει το διαφορετικό, αφού το ήθος τελικά δεν υπήρχε στον οπτικό ορίζοντα της ηγετικής της ομάδας και  .... των πάμπολλων πέριξ. Γιατί το πολιτικό ήθος πηγάζει από τη σχέση των ανθρώπων με την εξουσία, είναι η αποτύπωση στην πράξη των αρετών που συγκροτούν την επικαλούμενη αριστερή διαφορετικότητα, με χαρακτηριστικά όπως αυτά της ανιδιοτέλειας, της ηθικής ανωτερότητας, της σεμνότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άδολης αφοσίωσης στα ιδανικά της δημοκρατίας.


Αυτό που λείπει από τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας δεν είναι οι ηθικολογικές ταμπέλες άνευ ουσίας, αλλά η αφομοίωση από όλα τα κόμματα, στελεχών που να ενσωματώνουν διαχρονικές αξίες και να αποτελούν στην κυριολεξία τα ηθικά υποδείγματα  στο χώρο τους. Πρέπει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα να αντιληφθεί και να αποδεικνύει συνεχώς, ότι η ηθικολογική επίκληση δεν μπορεί να αποτελεί απλά ένα σύνθημα, αλλά πρέπει να αποτελέσει πάγια πολιτική πρακτική, η οποία μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη αξιοπιστία των πολιτικών στις συνειδήσεις του  Ελληνικού λαού.


Γεώργιος Γρηγοράκος

Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού ε.α

Δημότης Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων


Post Bottom Ad

Responsive Ads Here