To καλοκαίρι των κανίβαλων αρουραίων: Πεινασμένοι, επιθετικοί και γόνιμοι στους δρόμους των μεγαλουπόλεων - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2020

To καλοκαίρι των κανίβαλων αρουραίων: Πεινασμένοι, επιθετικοί και γόνιμοι στους δρόμους των μεγαλουπόλεων

To lockdownήταν δύσκολο για όλους μας και μεταξύ άλλων και για τα τρωκτικά, των οποίων η τύχη είναι συνδεδεμένη με εκείνη των ανθρώπων. Όταν τα εστιατόρια έκλεισαν, οι δρόμοι άδειασαν, το ίδιο και οι κάδοι από τα απόβλητά μας, οι αρουραίοι έχασαν άφθονο από το φαγητό τους. Η τάση παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στις μεγαλουπόλεις.

Πολλά από τα τρωκτικά μας ακολούθησαν στο σπίτι, ενώ έγιναν πιο επιθετικά. Καταγράφηκαν ακόμα και ενδείξεις κανιβαλισμού, αφού, όπως εξηγούν οι ειδικοί, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να φάνε το ένα το άλλο, επειδή πεινούσαν.
Πεινασμένοι, οργισμένοι και κανίβαλοι: Οι αρουραίοι στις ΗΠΑ παλεύουν για την επιβίωση λόγω κορονοϊού
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει για «την ασυνήθιστη και επιθετική» συμπεριφορά αρουραίων που μπορεί να γίνουν ακόμα και επικίνδυνοι.

Σαφώς, η εν λόγω τάση δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι ο κανιβαλισμός θεωρείται συνηθισμένη συμπεριφορά στα θηλαστικά. «Οι μητέρες τρώνε τα μικρά τους με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν να αναπαραχθούν ξανά», λέει ο Στιβ Μπελμάιν, καθηγητής οικολογίας στο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων στο Κεντ. «Αν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό για να επιβιώσει η ίδια, δεν θα πεθάνει για να τα φροντίζει», συμπληρώνει.

Ο Μπιλ Λέιν Πετέρ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα πειράματα που διεξάγονται με αρουραίους, παρατήρησε ότι το 1968 ο υποσιτισμός στα τρωκτικά μπορεί να προκαλέσει ένα είδος διαστροφής στην μητέρα.

Ο ίδιος εξηγεί πως όλα αυτά ακούγονται πολύ περίεργα στα αυτιά του ανθρώπου, ωστόσο η κατάσταση στα είδη αυτά είναι πολύ διαφορετική. «Τα ποντίκια μπορεί να προχωρήσουν στο μάσημα των δακτύλων ή των αυτιών των συντρόφων τους, αν πεινούν, και μετά να προχωρήσουν στον κανιβαλισμό», προσθέτει.

Το γεγονός αύξησης των τρωκτικών επιβεβαιώνουν και πολλές εταιρείες ελέγχου παρασίτων. Η Rentokil σημείωσε άνοδο της ζήτησης κατά 80% στις επισκέψεις που αναφέρθηκαν στον ιστότοπο σε σχέση με πέρσι.

Η εταιρεία υπογράμμισε ότι ο ζεστός χειμώνας διατηρούσε τους πληθυσμούς των αρουραίων σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας την πίεση των ζώων. Η κατάσταση ήταν δηλαδή ήδη επιβαρυμένη από τους περασμένους μήνες.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αρουραίοι έχουν γίνει πιο τολμηροί στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στα σπίτια μας, ανταγωνιζόμενοι τα ποντίκια που είναι συνηθέστερο να μας «επισκέπτονται».

Οι αρουραίοι σέρνονται μέσα στους αγωγούς και ροκανίζουν τις πλαστικές σωληνώσεις. Μπορούν να κολυμπήσουν μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας.

Ο Μάικ Φλιν, επικεφαλής μιας εταιρείας απεντόμωσης στην Βρετανία, περιγράφει στον Guardian όσα του είχε εξομολογηθεί ένας πελάτης. Ο ίδιος είχε δει έναν αρουραίο να τρέχει στον επάνω όροφο του σπιτιού του και τελικά να προσγειώνεται στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού του.

«Ψάξαμε εξονυχιστικά στο δωμάτιο για την κρυψώνα του, δεν βρήκαμε όμως τίποτα. Θυμάμαι να σηκώνω το μαξιλάρι της κούνιας και να αντιδρώ εξίσου τρομοκρατημένος με το τρωκτικό που με κοιτούσε μες στα μάτια. Το κυνήγησα μέχρι τελικής πτώσεως και τελικά το χτύπησα στο κεφάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

huffingtonpost.gr(Με πληροφορίες από Guardian)

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here