Η αυλαία του 56ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος άνοιξε στην περιοχή του Λουτρακίου, όπου οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος κατέκτησαν μια πειστική νίκη, με Skoda Fabia R5.

Μετά από μήνες απραξίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος επέστρεψε στο προσκήνιο το Σάββατο 18 Ιουλίου, με το Start Line Ράλλυ να αποτελεί τον εναρκτήριο γύρο της χρονιάς. Όπως “προδίδει” η ονομασία του, το πρώτο φετινό χωμάτινο ράλλυ διοργανώθηκε από το Αθλητικό Σωματείο “Start Line”.

 

Πεδίο βολής για τους αγωνιζόμενους, υπήρξαν 5 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 63,61 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η Ε.Δ. Λουτράκι (12,97 χλμ.) πραγματοποιήθηκε 3 φορές, ενώ η Ε.Δ. Πίσια (12,35 χλμ.) διεξήχθη δύο φορές. Ένα στοιχείο που έκανε τον αγώνα να ξεχωρίσει, ήταν πως το τελευταίο loop των ειδικών διαδρομών έλαβε χώρα τη νύχτα, υπό το φως των προβολέων, θυμίζοντας αγώνες παλαιότερων εποχών.

Στην εκκίνηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου βρέθηκαν 30 πληρώματα, ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που 5 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 ξεκινούσαν σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, γεγονός που προμήνυε πλούσιο θέαμα. Από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή, οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος (Skoda Fabia R5, C1-R5) φρόντισαν να δείξουν τις προθέσεις τους, καθώς τέθηκαν επικεφαλής. Ο Πρωταθλητής Ελλάδος 1999 με τον πολύπειρο συνοδηγό του επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους και στη συνέχεια, αφού σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο σε όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, φτάνοντας πειστικά στην πρώτη νίκη της σεζόν.

Στη δεύτερη θέση, τερμάτισαν οι Γιώργος Ζυμαρίδης-Κώστας Σούκουλης (Skoda Fabia R5, C1-R5). Στην πρώτη του εμφάνιση με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αλλά και στην επιστροφή σε ράλλυ μετά από καιρό, ο πρωταθλητής των Dirt Games έδειξε να προσαρμόζεται άμεσα, πραγματοποιώντας από την αρχή, ανταγωνιστικούς χρόνους. Στο βάθρο των νικητών, ανέβηκαν ακόμη οι Ιορδάνης Σερδερίδης-Frederic Miclotte (Skoda Fabia R5, C1-R5). Η ημέρα δεν ξεκίνησε ιδανικά για το ελληνοβελγικό πλήρωμα, που είχε κλατάρισμα εμπρός δεξιά στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του αγώνα, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε, κατακτώντας τελική την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης.

Όσον αφορά στα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, για διαφορετικούς λόγους δεν κατάφεραν να τερματίσουν οι Γιώργος Κεχαγιάς-Μάριος Τσαούσογλου (Skoda Fabia R5, C1-R5) και Θέμης Χαλκιάς-Λεωνίδας Μαχαίρας (Ford Fiesta R5, C1-R5). Οι περσινοί πρωταθλητές, ξεκίνησαν με καλό ρυθμό τον αγώνα, σημειώνοντας τον δεύτερο χρόνο γενικής στην πρώτη ειδική διαδρομή, με διαφορά 5 δευτερολέπτων από τους Παπαδημητρίου-Πετρόπουλο. Στη συνέχεια όμως στάθηκαν άτυχοι, αφού εγκατέλειψαν στο πρώτο πέρασμα από την Ε.Δ. Πίσια, λόγω προβλήματος στην τρόμπα βενζίνης του αυτοκινήτου τους. Από τη πλευρά τους, οι Χαλκιάς-Μαχαίρας αντιμετώπισαν πρόβλημα με την κρεμαγιέρα του Ford Fiesta R5, γεγονός που τους κόστισε σε χρόνο κατά το πρώτο loop. Αν και επιχειρήθηκε αντικατάσταση της κρεμαγιέρας στο σέρβις, εντούτοις δε στάθηκε δυνατό να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν.

Στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, τερμάτισαν οι “Roustemis Panagiotis”-Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Mitsubishi Lancer EVO IX, C2-N4), επικρατώντας ταυτόχρονα στην Κατηγορία Ν. Το νεανικό πλήρωμα κινήθηκε εξαρχής δυναμικά, σημειώνοντας ταχείς χρόνους και φιγουράροντας μέχρι την τρίτη ειδική διαδρομή, στην πρώτη τριάδα της γενικής κατάταξης. Μια θέση πιο πίσω, βρέθηκαν οι Πάνος Ισμαήλος-Χρήστος Μπακλώρης (Mitsubishi Lancer EVO IX, C2-N4), ακολουθούμενοι από τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο-Δημήτρη Νίκου (Mitsubishi Lancer EVO IX, C2-N4), οι οποίοι συμπληρώνουν το βάθρο της Κατηγορίας Ν. Ακολούθησαν, οι Γιώργος Παραδείσης-Κώστας Ποιμενίδης (Mitsubishi Lancer EVO IX, C2-N4) και Νίκος Ντάβαρης-Φίλιππος Τζεφεράκος (Mitsubishi Lancer EVO IX, C2-N4).

Στην 9η θέση, τερμάτισαν οι νικητές της κατηγορίας F2, “Backo”-“Άρης Ιαβέρης” (Ford Fiesta R2, C5-A6). Ο 22χρονος Δημήτρης Μπακόπουλος, που έκανε πέρυσι τα πρώτα του βήματα στα ράλλυ, πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση στο θεσμό, έχοντας την καθοδήγηση σε κάθε επίπεδο, ενός εγνωσμένης αξίας οδηγού, όπως ο Άρης Ιαβέρης. Το τελικό αποτέλεσμα αντάμειψε το πλήρωμα και η συνέχεια για εκείνους, αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στη δεύτερη θέση της F2, βρέθηκαν οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Βασιλάκης (Ford Fiesta R1, C6-R1B), στην πρώτη εμφάνιση του οδηγού με αυτό το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο. Στο βάθρο της F2, ανέβηκαν ακόμη οι Ανδρέας Καροτσιέρης-Ανδρέας Στεργίου (MG ZR 105, C6-A5), επίσης στην πρώτη εμφάνιση του οδηγού με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Από τους αναμενόμενους ως πρωταγωνιστές της F2, εκτός μάχης τέθηκαν οι Σάββας Λευκαδίτης-Κώστας Κόντος (Peugeot 206 XS, C5-A6) και Κωνσταντίνος Αντωνίου-Αλέξανδρος Αντωνίου (Ford Escort RS 2000, C3-E11), λόγω προβλήματος σε άξονα και ελαστικό, αντίστοιχα.

Συνοψίζοντας, η πρεμιέρα του 56ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Χώματος άφησε θετικές εντυπώσεις, με πλούσιο θέαμα και αρκετούς νεαρούς οδηγούς, σε ρόλο πρωταγωνιστών. Επόμενος προγραμματισμένος αγώνας του θεσμού, είναι το Ράλλυ Φθιώτιδος, στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών:

Γιάννης Παπαδημητρίου: “Ο αγώνας ήταν όμορφος, προσπαθήσαμε να μην κάνουμε λάθη, θέλαμε να κάνουμε μια αξιόλογη προσπάθεια. Η νύχτα ήταν δύσκολη και είχαμε αρκετό μεγάλο διάστημα να οδηγήσουμε βράδυ. Ευελπιστούμε να βρεθούμε και σε άλλους αγώνες”.

Γιώργος Ζυμαρίδης: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ καταφέραμε μια σπουδαία επίδοση. Το χρωστάω στον συνοδηγό μου Κώστα, διότι με βοήθησε να κινηθώ με ασφάλεια και γρήγορα στον συγκεκριμένο αγώνα”.

Ιορδάνης Σερδερίδης: “Καταφέραμε και αλλάξαμε τον ρυθμό μας στις νυχτερινές ειδικές. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα και βελτίωσα τους χρόνους μου ειδικά στο “Λουτράκι”. Στην τελευταία ειδική διαδρομή είχαμε ένα θέμα με την σκόνη αλλά ήταν το ίδιο για όλους. Το θετικό είναι που ανεβήκαμε στο βάθρο και είναι αυτό που μετράει”.

“Roustemis Panagiotis”: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα του αγώνα. Είχαμε στην διάθεση μας ένα καινούργιο αυτοκίνητο, βρήκαμε γρήγορα τον ρυθμό μας και πετύχαμε αξιοπρεπείς χρόνους. Στο νυχτερινό τμήμα του αγώνα θέλαμε να φυλάξουμε το αυτοκίνητο και να διασφαλίσουμε τους βαθμούς και να βρεθούμε πρώτοι στην C2. Θα ακολουθήσουμε όλο το πρωτάθλημα για να δούμε σε τι αγωνιστική κατάσταση βρισκόμαστε”.

“Backo”: “Θέλω να ευχαριστήσω τον συνοδηγό μου που με βοήθησε στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Είχαμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία και αυτό βγήκε στον αγώνα με τους χρόνους. Θα συνεχίσουμε και στον επόμενο αγώνα στην Λαμία”.





Πηγή:loutrakiblog.gr