Ξεφεύγει ο κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Στα πόσα κρούσματα θα μπει lockdown σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2020

Ξεφεύγει ο κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Στα πόσα κρούσματα θα μπει lockdown σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Σε κρίσιμη καμπή η πανδημία στην Ελλάδα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για τα αυξημένα κρούσματα και δεν αποκλείουν lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ολοένα μεγαλώνει η ανησυχία των επιστημόνων για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα, αφού καθημερινά τα κρούσματα κινούνται πλέον σε τριψήφιο αριθμό και οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, οι ειδικοί κρούουν επίμονα των κώδωνα του κινδύνου, ενώ δεν αποκλείουν την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως στον Πόρο, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που καταγράφουν μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

«Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση, θα δούμε πάνω από 300 και 400 κρούσματα την ημέρα και μπορεί να φτάσουμε και τα 600-700», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Open. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και αν και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στον «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα. «Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Και ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος από την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και από τη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα προστασίας, κάνοντας κι αυτός λόγο για ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «αν πάμε στα 300-400-500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, τότε επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο κι αυτό σημαίνει να μαζευόμαστε στα σπίτια μας». «Δεν αποκλείεται να δούμε τοπικά lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε. Όπως είπε, «μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως είπε, «ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων». Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες. «Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες. Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.
Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την επικράτεια

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Υγείας, εν μέσω αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, το υπουργείο προχωρά σε του αριθμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

Πρόκειται για μια κίνηση που όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έρχεται έπειτα από «τη σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση του ΕΣΥ».

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα:
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων) . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο». Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού. «Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια, με δηλώσεις της στον ΘΕΜΑ 104,6 επεσήμανε την αναγκαιότητα νέων αυστηρότερων μέτρων λέγοντας ότι «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης». Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα. «Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας», πρόσθεσε.

newpost.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here