Η κακοκαιρία «Θάλεια» βύθισε την Εύβοια: 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Στενή – Πώς θα εξελιχθεί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Αυγούστου 09, 2020

Η κακοκαιρία «Θάλεια» βύθισε την Εύβοια: 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Στενή – Πώς θα εξελιχθεί

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις 8 ώρες. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου, έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Σημειώνεται ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στις πληγείσες περιοχές (πχ Ψαχνά Ευβοίας) είναι εκτός λειτουργίας. Η επαναφορά τους αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε θα μπορέσουμε να έχουμε νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς προαναφερθέντες νομούς, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την ένταση της έως το πρωί της Κυριακής 09/08, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως προκύπτει από αυτόν, η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα (κόκκινα και πορτοκαλί τετράγωνα) εντοπίζεται στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.



Φαινόμενα σαν αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων, υπάρχει δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων όπως αυτά που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί όλους τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς σε συνεργασία μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών.



Η πρόγνωση της Κυριακής

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανόν στις Σποράδες βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οι οποίες πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές στα νότια.

Από το απόγευμα και από τα βόρεια βελτιωμένος καρός.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρά κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανόν στις Σποράδες. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόγνωση της Δευτέρας

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με τοπικούς όμβρους στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες