Εγκαταλείπουν το AirBnB οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020

Εγκαταλείπουν το AirBnB οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων


Eπιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες η αποχώρηση διαμερισμάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους σπεύδουν να προετοιμάσουν για χρήση από φοιτητές, ή οικογένειες (ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του εκάστοτε ακινήτου), τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο και μέχρι να ανακάμψει πλήρως η τουριστική κίνηση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κτλ.), η απογοητευτική πορεία των κρατήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και η ακόμα χειρότερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, απόρροια της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πλειονότητα των χωρών, που αποτελούσαν βασικούς «αιμοδότες» της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, έβαλαν «ταφόπλακα» σε τυχόν ανάκαμψη της αγοράς από το φθινόπωρο και μετά.

Η φετινή εικόνα του Σεπτεμβρίου είναι αποκαρδιωτική. Με βάση την εικόνα των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο της χώρας κινείται σε επίπεδο χαμηλότερο του 30%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 100 ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, η μέση πληρότητα ήταν υπερδιπλάσια, καθώς ξεπερνούσε το 65% πανελλαδικά, ενώ η μέση τιμή ανά κατάλυμα διαμορφωνόταν σε 80 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσοι λειτούργησαν φέτος τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αύξησαν τις τιμές κατά περίπου 20%, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την χαμηλή πληρότητα.


Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, τον περσινό Σεπτέμβριο, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχε ανέλθει σε 64%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 62 ευρώ. Πρόκειται για αριθμούς καλούς, πλην όμως χαμηλότερους από εκείνους του 2018, όταν για παράδειγμα, η μέση πληρότητα είχε ανέλθε σε 69%.

Έτσι, με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις 19 Αυγούστου, τα προς εκμίσθωση καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 8.990, για πρώτη φορά από το 2018. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, υπολογίζεται οτι αποχωρήσει από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περίπου 2.800 – 3.000 κατοικίες, αρχικά γιατί η δραστηριότητα δεν ήταν πλέον βιώσιμη και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ζήτησης. Τα στοιχεία προκύπτουν από την πλατφόρμα στατιστικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA.



Πριν από λίγους μήνες, όταν πρωτοεμφανίστηκε το ζήτημα της πανδημίας, η αρχική εκτίμηση αρκετών στελεχών της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήταν ότι καταρχάς, τα καταλύματα θα πληγούν λιγότερο σε σχέση με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία θα αποφύγουν οι τουρίστες. Επίσης, υπήρχε αισιοδοξία λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος κρουσμάτων από την χώρα μας και την θετική δημοσιότητα που εισέπραξε συνολικά ως τουριστικός προορισμός. Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο για μερική αναπλήρωση των απωλειών το φθινόπωρο, θεωρώντας ότι η πανδημία θα μετέθετε την τουριστική σεζόν μερικούς μήνες μετά, δηλαδή, ότι αρκετοί επισκέπτες θα έρχονταν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα σχεδόν καλοκαιρινές, αντί π.χ. για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές διαψεύδονται πλέον πανηγυρικά, καθώς όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως ακόμα και οι λίγοι τουρίστες του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, φαίνεται ότι θα απουσιάσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ασφαλώς, επειδή η αγορά της Αθήνας έχει λιγότερη εποχικότητα από εκείνη π.χ. της Μυκόνου, εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάποια ζήτηση και τους μήνες αυτούς, ωστόσο, με δεδομένη την υπερπροσφορά καταλυμάτων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν «μαγαζί-γωνία», δηλαδή το ακίνητό τους δεν βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Όπως άλλωστε διαμηνύουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ακόμα και το περίφημο Κουκάκι, έχει αρχίσει να δέχεται σοβαρά «χτυπήματα» κι επικρατούν δεύτερες σκέψεις μεταξύ των επενδυτών/ιδιοκτήτων, για το πώς να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες