Να ξεχωρίσουν επιτέλους οι πραγματικοί ανήλικοι μετανάστες από τους δήθεν «ανήλικους» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2020

Να ξεχωρίσουν επιτέλους οι πραγματικοί ανήλικοι μετανάστες από τους δήθεν «ανήλικους»

 

Ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας για να εξασφαλίσουν προνόμια και ειδική αντιμετώπιση είναι το να δηλώνουν ανήλικοι.


Αυτό έχει στο παρελθόν οδηγήσει σε γελοίες καταστάσεις με «ανήλικους με μούσια», τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αλλά και σε έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών που δηλώνουν την ίδια ακριβώς ημερομηνία γέννησης, η οποία είναι η 1η Ιανουαρίου του έτους που θα τους εξασφαλίζει την ανηλικότητα. Αυτό το ζήτημα έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα διαδικασία που εισάγει το υπουργείο Μετανάστευσης, δίνοντας τη δυνατότητα διαπίστωσης της ανηλικότητας των αιτούντων διεθνή προστασία στα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε όλες τις δομές φιλοξενίας που υπάρχουν ανά την επικράτεια.


Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει -μεταξύ άλλων- ότι εάν υπάλληλος των αρμόδιων αρχών Υποδοχής και Ασύλου αμφιβάλλει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας για την ανηλικότητα υπηκόου τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον διοικητή είτε του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε της δομής φιλοξενίας. Ο τελευταίος με αιτιολογημένη απόφασή του υποχρεούται να διατάξει την παραπομπή του προσώπου αυτού σε διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας.


Η διαπίστωση της ηλικίας πραγματοποιείται από το Κλιμάκιο Ιατρικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Κέντρου Υποδοχής. Σημαντική είναι και η παράμετρος που απαγορεύει τη διενέργεια της προβλεπόμενης αξιολόγησης από φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα ή τη στέγαση των προσώπων των οποίων η ηλικία αμφισβητείται.


Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά: «Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Για τη βέλτιστη προστασία είναι απαραίτητη η εξακρίβωση της πραγματικής ηλικίας του αιτούντος, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις καταχρηστικής χρήσης των σχετικών προγραμμάτων».






Πηγή: newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες