Φωτιά στη Μάνη: Ακόμη μία ολονύχτια προσπάθεια με διάσπαρτες μικροεστίες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Αυγούστου 23, 2020

Φωτιά στη Μάνη: Ακόμη μία ολονύχτια προσπάθεια με διάσπαρτες μικροεστίες

Φωτιά σε δασική έκταση  EUROKINISSI
Αντιμετωπίστηκαν όλες οι αναζωπυρώσεις που ξέσπασαν εντός της καμένης έκτασης στη Μάνη λόγω ενίσχυσης των νοτίων ανέμων από το μεσημέρι και μετά, ενώ θα χρειαστεί και αυτή τη νύχτα να συνεχιστεί η κατάσβεση από τις επίγειες δυνάμεις για τις δεκάδες μικροεστίες που υπάρχουν εντός της τεράστιας έκτασης που εξαπλώθηκε η καταστροφική φωτιά, σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.


Πλέον στην περιοχή επικρατεί σχεδόν άπνοια πάλι ενώ το πρωί θα επιστρέψουν και πάλι τα εναέρια μέσα, καθώς η αυριανή ημέρα σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής θα είναι καθοριστική για να μπορέσει να ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Παράλληλα με τις προσπάθειες κατάσβεσης, έχει ξεκινήσει έρευνα από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη.


Επί τόπου πλέον, μαζί με τις νέες ενισχύσεις που έχουν φτάσει στην περιοχή, επιχειρούν συνολικά επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα και μέχρι να πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Στο σημείο συνδράμουν και δυνάμεις του Στρατού, αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ.



Σημειώνεται ότι η άλλη φωτιά στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, έχει οριοθετηθεί και οι φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή Μετόχι της Δ.Ε Λαρίσου στη Δυτική Αχαΐα και στον Άγιο Ταξιάρχη, στην Τσαριτσάνη, του δήμου Ελασσόνας Λαρίσης, έχουν πλέον τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Ενεργοποίηση του «Copernicus» για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Θοδωρής Παναγιωτίδης-NEWS247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες