Φορολογικές δηλώσεις : Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή – Τα Πρόστιμα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2020

Φορολογικές δηλώσεις : Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή – Τα Πρόστιμα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να λήξει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμη πάνω από 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη δήλωσή τους.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 2%.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τις 5.535.336 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί οι 2.706.200 είναι χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Ο δε μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 959 ευρώ.

Οι τρόποι εξόφλησης του φόρου
Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους:

-Eφάπαξ, όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λαμβάνοντας μάλιστα έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού της οφειλής. Η έκπτωση δίνεται εφόσον το σύνολο της οφειλής εξοφληθεί έως και το τέλος Αυγούστου.

-Mε πιστωτική κάρτα κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι φόροι, όχι μόνο το σύνολο αλλά και κάθε δόση, μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

-Tμηματικά με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που προσφέρει η εφορία. Οι φόροι, ακόμη και πριν λήξουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εντόκως. Το επιτόκιο, εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει την εξόφληση των φόρων σε περισσότερες από 12 δόσεις, προσαυξάνεται κατά 1,5 μονάδα. Η ελάχιστη δόση για τον οφειλέτη είναι 30 ευρώ και το ύψος της δόσης εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.

-Mε πληρωμή όποιου ποσού διαθέτει ο φορολογούμενος έναντι της οφειλής του κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό χρεώνεται περισσότερες προσαυξήσεις σε σχέση με την πάγια ρύθμιση. Μειώνει όμως τις πιθανότητες να ληφθούν εναντίον του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις.

Τα πρόστιμα
Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 29 Αυγούστου και μετά θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.


Φορολογικές δηλώσεις : Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή – Εκτός Taxis παραμένουν 800.000 δηλώσεις



Πηγή: https://www.in.gr/2020/08/11/economy/forologikes-diloseis-ekpneei-prothesmia-gia-tin-ypovoli-ektos-taxis-paramenoun-800-000-diloseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες