ΛΟΥΤΡΑΚΙ-Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την "Αγιά Σοφιά" - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2020

ΛΟΥΤΡΑΚΙ-Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την "Αγιά Σοφιά"


Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στο Λουτράκι, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση όπως επίσης και λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την παράνομη NAVTEX των Τούρκων.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην έγκριση από τους Δημοτικούς Συμβούλους του ψηφίσματος της Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για την απόφαση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε δεν κάλυπτε πλήρως ούτε τις απόψεις αλλά ούτε την εθνική συνείδηση των περισσοτέρων παρισταμένων που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

O επικεφαλής της παράταξης ''αλλάzουμε ΜΑΖΙ'' Ιωάννης Καραπανάγος τόνισε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά πράξη πολιτιστικής κάθαρσης και υποστηρίζει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, υπογραμμίζοντας ότι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι κατώτερο των περιστάσεων και πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους Δημοτικούς Συμβούλους σχεδόν όλων των παρατάξεων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Η "Αγιά Σοφιά", εκτός από παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, αποτελεί μια αιώνια, μοναδικής αξίας, παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα για συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση λαών και θρησκειών. Ένα εμβληματικό οικουμενικό μνημείο πολιτισμού, το οποίο με απόφαση της UNESCO, το 1985, προστατεύεται με τον χαρακτηρισμό "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Η πνευματική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη και δεν δύναται να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο άσκησης πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς αποτελεί, παγκοσμίως, το μοναδικό μνημείο που δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν, αλλά αλληλεπιδρά με το παρόν και προσδιορίζει το πολιτισμικό της μέλλον.

Η οποιαδήποτε θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα παρέμβαση, όπως η πρόσφατη διχαστική και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας για την αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου και την μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, μουσουλμανικής λατρείας, αλλοιώνουν την οικουμενικότητα και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η καθυπόταξή του μνημείου σε σκοτεινές ιστορικές ανακρίβειες και αναθεωρητικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις, αντιτίθεται στον, διεθνώς, αναγνωρισμένο προορισμό του .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να βεβηλώσει με τον πλέον ιταμό τρόπο την Αγία Σοφία, μετατρέποντάς την σε ισλαμικό τέμενος, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη πράξη ή παρέμβαση αλλοιώνει την φυσιογνωμία του μνημείου.

Καλούμε την κυβέρνηση και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να κλιμακώσουν, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, τις ενέργειές τους προς κάθε κατεύθυνση, αναδεικνύοντας το θέμα της μετατροπής σε διεθνές ζήτημα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα, επιβάλλοντας τις κυρώσεις, που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες, ώστε να παραμείνει μνημείο οικουμενικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες