Λάσπη, πόνος και καταστροφή – Εικόνες Αποκάλυψης από το πέρασμα του «Ιανού» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2020

Λάσπη, πόνος και καταστροφή – Εικόνες Αποκάλυψης από το πέρασμα του «Ιανού»


Φονικό και καταστροφικό ήταν το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Ελλάδα.
Ένας άνδρας και μία γυναίκα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται ακόμα. Την ίδια ώρα οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.
Μέχρι στιγμής, η κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα ήταν το πρώτο θύμα της θεομηνίας. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιος του από την Παρασκευή καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, δύο συμπολίτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόκειται για μία 40χρονη που το βράδυ της Παρασκευής παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Μουζάκι Καρδίτσας, και για έναν βοσκό τα ίχνη του οποίου χάθηκαν σε ορεινή περιοχή επίσης στο Μουζάκι.

«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα». Αυτά δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19/09) από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας: «Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις». Επίσης ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.


Καρδίτσα: Οι πέντε παράγοντες που οδήγησαν στις καταστροφές

Πρωτοφανείς καταστροφές έχει αφήσει στο πέρασμά της από την Καρδίτσα η κακοκαιρία «Ιανός», καθώς όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και 15 χωριά.

Τους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας, ανέλυσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι παράγοντες είναι οι εξής:

1. Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

2. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.


3. Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.

4. Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

5. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε πως πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που είχε μοναδική ένταση και σφοδρότητα, το οποίο δυστυχώς συνέβη, μία χρονική στιγμή, πριν, προλάβουν οι αγρότες να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, για να προσθέσει: «Άρα μιλάμε, ότι αυτή τη στιγμή με εντολή του πρωθυπουργού βρισκόμαστε από πολύ νωρίς, και παρακολουθούμε, βλέπουμε τι ζημιές έχουν γίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργεία του ΕΛΓΑ, και στη Δυτική Θεσσαλία και στη Λάρισα και στο Βόλο. Εκείνο το οποίο θέλω να ζητήσω εγώ από τους δημάρχους είναι να προχωρήσουν άμεσα, στην αναγγελία ζημιάς, ώστε να μπορέσουν αμέσως μετά οι αγρότες να προχωρήσουν στη δήλωση ζημιάς. Έτσι ώστε για να μην προλάβουν να πέσουν τα νερά για να πάνε τα συνεργεία και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εκεί που πραγματικά έχουν γίνει ζημιές και να κάνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις. Και βέβαια να γίνουν γρήγορα και να αποτυπωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να πουλήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς».

«Εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δούμε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αποζημιώσουμε τους πληγέντες από αυτή τη μοναδική καταστροφή. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοικτοί με τους δημάρχους καταρχήν και με τις οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες».

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης γ.γ. Υποδομών αναφέρθηκε στο το τι κάνουμε τώρα άμεσα, όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τη συμβολή των μηχανικών, τονίζοντας:

«Θέλω να δείτε, να πείτε τι χρειάζεστε ώστε πολύ γρήγορα να γίνουν οι έλεγχοι». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν για πληγέντες πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως έχουμε ζημιές στις υποδομές, λέγοντας ωστόσο πως αυτές που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Θέλουμε άμεσα αποτίμηση των ζημιών για να ζητήσουμε χρηματοδότηση υποστήριξε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προσθέτοντας πως όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να συνεργαστούμε γρήγορα, υπογράμμισε επίσης ο κ. Αγοραστός. Τέλος είπε πως ήταν ένα φαινόμενο ξεχωριστό και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μας αιφνιδίασε. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες