Μήνυμα Ν. Ταγαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης της Στιβάδας του Όζοντος - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2020

Μήνυμα Ν. Ταγαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης της Στιβάδας του Όζοντος


Φίλες και Φίλοι, και σήμερα γιορτάζουμε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (16/9/1987), σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Ένα πρωτόκολλο που έγινε οικουμενικό με την τελική υπογραφή 198 χωρών. Φτάνει μια Παγκόσμια Ημέρα για να προστατεύσουμε την πηγή ανάσας του πλανήτη μας; Όχι, βέβαια! Αλλά είναι μια υπενθύμιση για ευαισθητοποίηση και συνεχή δράση.


Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξειδικευμένοι στον τομέα τους επιστήμονες παρακολουθούν την ποιότητα της ατμόσφαιρας και την υπέρβαση των οριακών τιμών όζοντος καθώς και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.


Δε σταματάμε εκεί βέβαια. Είναι στο χέρι όλων μας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στη γη και να μην επιβαρύνουμε με εκπομπές αερίων αυτή τη λεπτή στοιβάδα που όμως μας προστατεύει. Χωρίς αυτήν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυξημένα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, γεγονός που είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Ο καρκίνος του δέρματος, ο καταρράκτης και οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις της καταστροφής της στιβάδας του όζοντος πάνω στον άνθρωπο.


Ως προς το περιβάλλον, από την άλλη πλευρά, η τρύπα του όζοντος είναι άμεσα αλληλένδετη με την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου τις αυξημένες θερμοκρασίες, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της μέσης στάθμης της θάλασσας. Η ψύξη και η θέρμανση, οι μεταφορές, ορισμένες πρακτικές στη γεωργία και τη βιομηχανία είναι τομείς που σχετίζονται επίσης και επιδρούν στη μείωση της στιβάδας του όζοντος. Λαμβάνονται σοβαρά μέτρα και γίνονται αξιόλογες προσπάθειες που βοηθούν στην αντιμετώπισή της.


Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω ότι αξίζει να ενδιαφερθούμε όλοι για την προστασία της ζωής στον πλανήτη. Και τα μηνύματα πως η παγκόσμια κινητοποίηση μπορεί να αποφέρει καρπούς είναι όλο και πιο αισιόδοξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες