Συνταξιούχοι: Αναδρομικά από 550 έως και 7.800 ευρώ- Τι αλλάζει σε συντάξεις χηρείας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2020

Συνταξιούχοι: Αναδρομικά από 550 έως και 7.800 ευρώ- Τι αλλάζει σε συντάξεις χηρείας

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν έως το τέλος του μήνα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 1,4 δις αναδρομικών που αφορούν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. 


Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα, είναι ανεκχώρητα, μη συμψηφιστέα με οφειλές είτε προς το Δημόσιο είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στα χρήματα αυτά δεν υπάρχει φορολογική παρακράτηση.


Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Αντώνη Μουζάκη, τα χρήματα αυτά θα φορολογηθούν στη συνέχεια στα έτη 2015-2016 με συμπληρωματικές δηλώσεις.


Με τροπολογία της κυβέρνησης, αναδρομικά θα λάβουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. 


"Με την ιδιαιτερότητα ότι το Ελεγκτικό συνέδριο έχει βγάλει τον 1 από τους 2 νόμους που έκοψαν τις συντάξεις το 2012 συνταγματικό οπότε οι προερχόμενοι από το Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας να παίρνουν λιγότερα αναδρομικά από αυτούς του ιδιωτικού τομέα", αναφέρει ο Εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα αναδρομικά θα κυμαίνονται μεταξύ 550€ και 7.800€ μεικτά και μέχρι την Τρίτη, ημέρα ψήφισης της τροπολογίας θα έχει αποφασιστεί αν τα δικαιούνται και κληρονόμοι.


" Λογικά θα πρέπει κι εκείνοι να δικαιούνται τα ποσά τα συγκεκριμένα, δεν πρέπει να αποκοπούν από τη δυνατότητα να τα εισπράξουν", αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας.


Επίσης μέσα στον Οκτώβριο οι συντάξεις χηρείας θα αναπροσαρμοστούν στο 70% και θα χορηγηθούν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2019. 


Στο τέλος του έτους συνταξιούχοι με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους και αναδρομικά 14 μηνών απόρροια της αντισυνταγματικότητας του ν. Κατρούγκαλου. 


Σύνταξη π.χ. των 887€ θα αυξηθεί κατά 76€/μήνα στα 963€ 


" Για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016 θα μπει το ποσό ολόκληρο. Για τους παλαιότερους θα μπει το 1/5 και θα ολοκληρωθεί η χορήγηση σε 5 έτη", εξηγεί ο Νίκος Καλάκος, Πρώην Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης


Η τροπολογία ακυρώνει και το χαράτσι 7% από το πρώτο ευρώ που είχε επιβληθεί στις συντάξεις των ναυτικών.






Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/syntaksiouxoi-anadromika-apo-550-eos-kai-7800-eyro-ti-allazei-se-syntakseis-xireias
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες