Ο Νοέμβριος κρίνει τα… καλά Χριστούγεννα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2020

Ο Νοέμβριος κρίνει τα… καλά Χριστούγεννα


«Μίνι» lockdown ειδικά στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα κλείνει νωρίτερα η εστίαση (στις 21:00 ή 22:00 το βράδυ) και θα αρχίζει νωρίτερα τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Μάσκα παντού και σε «πράσινες» περιοχές. Το πρωί παίρνονται οι τελικές αποφάσεις.
Η αυστηροποίηση των μέτρων για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές είναι η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης για ν’ απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τις επόμενες εβδομάδες – έστω κι αν είναι πιο σύντομο και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό του Μαρτίου και Απριλίου. Τα καθημερινά αυξανόμενα κρούσματα και ο σταθερά τετραψήφιος, πλέον, αριθμός τους επιβάλλουν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού «σχέδιο δράσης για τον επόμενο μήνα», το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος είναι ο Νοέμβριος ν’ αποτελέσει το μήνα που θα βάλει φρένο στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και θα βάλει τις βάσεις για… καλά Χριστούγεννα – έστω κι αν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες όλη την ημέρα επαφές με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, Σωτήρη Τσιόδρα – τον οποίο υπερασπίστηκε, μάλιστα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επαφές είχε ο πρωθυπουργός και με το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ζυγίζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown – πιθανότατα με ανοιχτά καταστήματα και σχολεία, όπως π.χ. στη Γαλλία και Γερμανία και για διάστημα δύο εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα θυμίζουν ένα μίνι lockdown, ενώ ειδικά στις περιοχές που είναι «κόκκινες» στο χάρτη επικινδυνότητας οι συνθήκες προσομοιάζουν σ’ αυτές του Μαρτίου και Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών, εξετάζονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές:
Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό – όχι, όμως, και η πλήρης απαγόρευσή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εργαζομένους. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν οι μετακινήσεις για διασκέδαση στους όμορους της Θεσσαλονίκης νομούς.
Το κλείσιμο της εστίασης στις 9 ή στις 10 το βράδυ και συνεπακόλουθα η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.
Η επέκταση της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η χρήση τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια – πλην του τελευταίου έτους της Ιατρικής.
Η απαγόρευση των ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων.
Η καθολική χρήση μάσκας, ενδεχομένως και στις «πράσινες» και σίγουρα στις «κίτρινες» περιοχές – αν και εξετάζεται κατάργηση του κίτρινου επιπέδου και θα παραμείνουν έτσι τρία επίπεδα επικινδυνότητας (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο).
Οι προτάσεις για την εστίαση συμπεριλαμβάνουν επίσης πιο αυστηρές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, μουσική σε χαμηλή ένταση, καθολική χρήση μάσκας κτλ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί από τον πρωθυπουργό και αργότερα μέσα στην ημέρα θα προχωρήσει ο ίδιος σε ανακοινώσεις, ενώ τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ακόμη μία έκκληση προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων.

Σημειώνεται ότι η πανδημία και η ανάγκη ανάσχεσης του δεύτερου κύματος απασχόλησε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν άμεσα σε σύντομης διάρκειας lockdown. Αυτό που αποφασίστηκε πάντως είναι η δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις χώρες-μέλη της ΕΕ όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, αλλά και ενιαίο έντυπο για όσους ταξιδεύουν (Passenger Locator Form) και ο γενικότερος συντονισμός ειδικά για τις μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες