Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πότε γίνονται οι αιτήσεις - Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2020

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πότε γίνονται οι αιτήσεις - Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να συγκεκριμενοποιεί τους δικαιούχους όσο και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Με προϋπολογισμό, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμα και στο 95%, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος αρχίζουν σταδιακά στις 2 Νοεμβρίου.


Ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Οι παρεμβάσεις που καλύπτονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αφορούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, στην τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους, στην αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, στο σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην αναβάθμιση ανελκυστήρα, στην αναβάθμιση συστήματος φωτισμού και στις λειτουργίες τύπου Smart Home.
Το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων για κάθε Περιφέρεια της χώρας έχει προκαθοριστεί σύμφωνα με τον υπουργικό σχεδιασμό.

Έτσι, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
  • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 2 Νοεμβρίου.
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 4 Νοεμβρίου.
  • Δυτικής Μακεδονίας: 9 Νοεμβρίου.
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 11 Νοεμβρίου.
  • Θεσσαλίας: 16 Νοεμβρίου.

Επίσης:
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18 Νοεμβρίου.
  • Αττικής: 23 Νοεμβρίου.
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26 Νοεμβρίου.
  • Δυτικής Ελλάδας: 30 Νοεμβρίου.
  • Πολυκατοικίες: 3 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.

Ειδικότερα, για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 20.000 ευρώ, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η).

Ακόμα, για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10%, οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.



Εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον 2020»
Τι ισχύει με τις αιτήσεις

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ορισθεί κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα των κτιρίων.

Ως εκ τούτου, αυτά έχουν ως εξής:
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1.
  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26η Νοεμβρίου 2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.

Σχετικά με τις πολυκατοικίες δύο ειδών αιτήσεις για παρεμβάσεις είτε στα διαμερίσματα είτε σε κοινόχρηστους χώρους.

Η αίτηση τύπου Α υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Ακόμα, η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης, γίνεται ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Επιπλέον, απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτορίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Η αίτηση τύπου Β υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Ακόμα, η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης, απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία. Υπενθυμίζεται πως για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορονοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.




 




Πηγή: https://sputniknews.gr/oikonomia/202010158552674-exoikonomo-kat-oikon-pote-ginontai-oi-aitiseis-poioi-einai-oi-ofeloumenoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες