Και όμως το ρύζι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020

Και όμως το ρύζι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας!

Κι όμως είναι αλήθεια, αν το ρύζι ξαναζεσταθεί και ξαναφαγωθεί την επόμενη μέρα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πάθει κανείς τροφική δηλητηρίαση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε διότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να φάει ένα φαγητό με ρύζι πάνω από μία φορά.


Σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Food Standards Agency, το ξαναζεσταμένο ρύζι είναι τόσο επικίνδυνο για να προκαλέσει δηλητηρίαση όσο και το κοτόπουλο και τα άλλα κρέατα. 



Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν πως αν το ρύζι δεν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο και αιτία είναι ότι το ρύζι se σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει αρσενικό.


Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.


Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε).






Πηγή: https://www.ratpack.gr/buzz/story/19620/pote-to-ryzi-mporei-na-ginei-epikindyno
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες