Δυσαρέσκεια στην Τουρκία για τις αποφάσεις της ΕΕ - Αιχμές από Τσαβούσογλου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2020

Δυσαρέσκεια στην Τουρκία για τις αποφάσεις της ΕΕ - Αιχμές από Τσαβούσογλου

Παράπονα προς την ΕΕ για μη εκπλήρωση με απτά βήματα των όρων που είχε θέσει η Τουρκία, προκειμένου να αποσύρει το Ορούτς Ρέις, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερκών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.



«Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται, επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.



Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας. Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την αναφορά σε «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο «δεν έχεις δίκιο». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι έχει χαθεί η διάθεση από την τουρκική κοινωνία για ένταξη στην Ευρώπη, αλλά υπεύθυνη για αυτό είναι η ΕΕ. «Εμείς επιθυμούμε ειλικρινώς να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία. Βλέπουμε και στην τουρκική κοινωνία ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ένταξη, αλλά δεν είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από εμάς, αλλά από την στάση κάποιων χωρών μελών της ΕΕ.


Αλλά από την άλλη, εμείς ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος αυτής της ηπείρου. επομένως υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες. Η συνεργασία μέσα στην ΕΕ είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις πρέπει να υπάρξει θετική ατζέντα. Αυτό το θετικό κλίμα το καταφέραμε λίγο με τη νέα ηγεσία. Υπάρχει και διάλογος. Αλλά δυστυχώς, εξαιτίας της ομηρίας της ΕΕ από τον Ε/κ τομέα ή την Ελλάδα, δεν μπορούμε να πετύχουμε την πρόοδο που θέλουμε. Ένα από αυτά τα θέματα είναι κι η ανατολική Μεσόγειος. Εμείς αντικρίζουμε θετικά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ στον Ε/κ τομέα  ή την Ελλάδα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ή σε άλλα θέματα, επειδή είναι μέλη της. Αλλά όταν έχουν άδικο, εάν η ΕΕ θέλει να είναι μια αντικειμενική και διεθνής οργάνωση, πρέπει να μπορεί να πει στα μέλη της ‘έχεις άδικο’.



Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Μπορεί να το πει αυτό; Τελευταία υπάρχουν χώρες που το λένε. Αλλά τελικά είδαμε σε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν μπορεί να το πεί με όλη τη σημασία του. Εμείς δείξαμε με κάποιες χειρονομίες μας ότι έχουμε καλή πρόθεση, αλλά δείξαμε ότι έχουμε κι αποφασιστικότητα στο θέμα των δικαιωμάτων μας. Και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι, εάν δεν βρεθεί μια κοινή λύση, έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τ/Κ και δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για συνεργασία, προτάσσοντας το ρόλο της ΕΕ. 


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «και πάλι δηλώσεις που ικανοποιούν τον ‘Ε/κ τομέα’ και την Ελλάδα”.Πάνω από όλα, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, δεν είδαμε απτά βήματα. Και απειλούν με κυρώσεις με ένα κεκαλλυμμένο τρόπο. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα ή ένας λαός που χαίρεται επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις στην δήλωση αυτή».


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για κάποιες εκφράσεις στο κείμενο συμπερασμάτων.


«Από την άλλη, δεν βρίσκουμε σωστές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται; Τι λέει; ‘Παράνομες δραστηριότητες’. Γιατί λέτε παράνομες δραστηριότητες; Από τη μια λέτε δεν αναγνωρίζετε τον χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη αποκαλείτε παράνομες τις δικές μας δραστηριότητες που διεξάγονται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, οι οποίες είναι περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της μέσα από το χάρτη της Σεβίλλης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο της ΕΕ. Είχε πάρει μια απόφαση και είπε ότι γι αυτά τα ζητήματα δεν έχει δικαιοδοσία. Με βάση ποια κριτήρια αποφασίζεις ότι κάτι είναι παράνομο; Το αποφασίζεις αυτό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κρατών μελών; Βλέπουμε ότι η ΕΕ παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών, λόγω του ότι έχει καταστεί όμηρος και λόγω των απειλών, δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική. Από την μια προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική μαστιγίου και από την άλλη να ικανοποιήσει τα μέλη της».


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ωστόσο ότι «εμείς παρ’ όλα αυτά, από τη μια λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και από την άλλη ότι είμαστε κι έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά χρειάζεται και η ΕΕ να δείξει την ειλικρίνειά της».






Πηγή: https://www.ethnos.gr/politiki/126724_dysareskeia-stin-toyrkia-gia-tis-apofaseis-tis-ee-aihmes-apo-tsaboysogloy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες