Στα πράσα τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ για δουλεμπόριο και κατασκοπεία στη Λέσβο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2020

Στα πράσα τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ για δουλεμπόριο και κατασκοπεία στη Λέσβο

ΕΥΠ και ΕΛΑΣ τους έπιασαν στα πράσα - Tο σχέδιο «Ιnsiders» της ΕΥΠ που αποκάλυψε τη δράση τους -Τι περιλαμβάνει η δικογραφία με αποκαλυπτικά στοιχεία για τις 4 ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο - Οικονόμου: Πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας από ΜΚΟ και ξένα δίκτυα υπηρεσιών
Από το 2015 τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ δρούσαν στη Λέσβο σε αγαστή συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους, διακινούσαν μετανάστες υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εισπράττοντας ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Με πρόφαση την ανθρωπιστική βοήθεια και χρησιμοποιώντας μεθόδους μυστικών υπηρεσιών, τα μέλη των συγκεκριμένων οργανώσεων χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των σκαφών του Λιμενικού, κατέγραφαν τις τηλεπικοινωνίες των ελληνικών υπηρεσιών, ήλεγχαν και χειραγωγούσαν τον τηλεφωνικό αριθμό και την εφαρμογή εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποιούν οι μετανάστες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, παραπλανούσαν ακόμη και τις δυνάμεις της Frontex, με έναν και μοναδικό στόχο: όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισροή παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.


Το γιατί είναι το μεγάλο ερώτημα, ενώ μένει να απαντηθεί και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν οι τέσσερις συγκεκριμένες οργανώσεις. Ισως, λένε οι αναλυτές της Αστυνομίας, να προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διατηρηθούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και οι συγκεκριμένες οργανώσεις...

Μετά από έρευνες οκτώ μηνών, Αστυνομία και ΕΥΠ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις ενέργειες και τον ρόλο των τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να σχηματίσουν δικογραφία στην οποία κατηγορούνται 26 Γερμανοί, δύο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, ένας Ισπανός, μία Βουλγάρα, ένας Νορβηγός, μία Αυστριακή και δύο μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν και να συγκεντρώσουν πειστήρια για τον ύποπτο ρόλο τους.


Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ακόμα και για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.


Στη διάθεση των μελών των ΜΚΟ βρισκόταν και ταχύπλοο σκάφος με το οποίο έσπευδαν κοντά στις λέμβους που μετέφεραν μετανάστες
«Tα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ “Mare Liberum e.V.”, “Sea Watch e.V.”, “FFM e.V.” και “Josoor International Solidarity” λειτουργούσαν κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά», αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας.


Η απόβαση της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στη Λέσβο και οι έρευνες που ακολούθησαν με φυσικές παρακολουθήσεις, τηλεφωνικές επισυνδέσεις και συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ολοκληρώθηκαν με ένα εντυπωσιακό ρεσάλτο στο σκάφος «Mare Liberum» των ΜΚΟ, πάνω στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του εσωτερικού του, που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ»- πλήθος πειστηρίων.




Τα μέλη των ΜΚΟ είχαν αναρτήσει μέσα στο πλοίο χάρτες όπου καταγράφονταν οι τουρκικές ακτές από τις οποίες απέπλεαν οι λέμβοι και οι παραλίες της Λέσβου στις οποίες αποβιβάζονταν οι μετανάστες, ενώ γνώριζαν ανά πάσα στιγμή και το στίγμα των πλοιαρίων που έρχονταν στη Μυτιλήνη (πάνω δεξιά)

Βέβαια, ξεχωριστό κεφάλαιο στην επιχείρηση των ελληνικών αρχών στη Λέσβο είναι η μυστική αποστολή μιας ομάδας πρακτόρων οι οποίοι μετέβησαν στην Τουρκία παίζοντας τον ρόλο των μεταναστών (στη γλώσσα των Αρχών αποκαλούνται «insiders»), ήρθαν σε επαφή με τα κυκλώματα και κατέγραψαν όλη τη θαλάσσια διαδρομή και το σκηνικό. Μια άκρως απόρρητη ενέργεια η οποία έδωσε τις μαρτυρίες που απαιτούνταν στις ελληνικές αρχές.


To σκάφος «Mare Liberum» είχε ρόλο συντονιστή, καθώς από εκεί τα μέλη των ΜΚΟ παρακολουθούσαν κάθε κίνηση κατά τη μεταφορά μεταναστών στη Λέσβο.
Η λειτουργία των τεσσάρων ΜΚΟ έχει ανασταλεί, ενώ, όπως προκύπτει και από το έγγραφο που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», στις 30 Σεπτεμβρίου ο πλοίαρχος του «Mare Liberum» με αίτηση ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης άδεια προκειμένου το σκάφος που εδώ και μήνες είναι αραγμένο στον κόλπο της Γέρας να αναχωρήσει για την Καβάλα με σκοπό -όπως γράφει- να κάνει εργασίες συντήρησης...

Η σύσκεψη και τα στοιχεία

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουάριου στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών γίνεται μια εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης αποφασίζουν να βάλουν τάξη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού.

Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ΜΚΟ για τις περίπου 40 που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Αυτές που πραγματικά προσφέρουν υπηρεσίες και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τους και τέσσερις άλλες τα κεντρικά γραφεία των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία και για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην Ελλάδα.

Ούτε ΑΦΜ, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε μισθοδοσία εργαζομένων, ούτε εμφανείς τρόποι χρηματοδότησης. Το ψάξιμο των συγκεκριμένων οργανώσεων αναλαμβάνει η Αστυνομία με τη βοήθεια της ΕΥΠ.






Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1051430/metanasteutiko-sta-prasa-tesseris-germanikes-mko-gia-douleborio-kai-kataskopeia-sti-lesvo/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες