Αδήλωτα τετραγωνικά: Εξόφληση και μέσω λογαριασμών ΔΕΗ – Ίσως και σε 24 δόσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Εξόφληση και μέσω λογαριασμών ΔΕΗ – Ίσως και σε 24 δόσεις

Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι που έκαναν την σχετική δήλωση αναφέροντας τα αδήλωτα τετραγωνικά τους θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση για να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν προς εξόφληση.


Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα ανακοινώσει σύντομα τη ρύθμιση αυτή, η οποία θα έχει την ευελιξία αποπληρωμής μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Όσοι δήλωσαν τα αδήλωτα τους τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δηλαδή τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών τους, των εξοχικών κατοικιών τους και των λοιπών κτισμάτων τους θα υπαχθούν στη ρύθμιση, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους δεν δήλωσαν τα αδήλωτα τετραγωνικά.


Για όσους τα δήλωσαν, θα έρθει ρύθμιση ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που χρεώθηκαν αναδρομικά για όλο το έτος 2020.


Με τη ρύθμιση αυτή θα προβλέπεται ότι τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους, τις οποίες υπέβαλαν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022.


Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων προβλεπόταν να γίνει χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα, τόκους και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019 ή και για τη δεκαετία 2010-2019.


Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν μόνο την χρονική περίοδο από την 1η-1-2020 και μετά.


Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία για μη δήλωση στους Δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα.

Οσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο 100% του αναλογούντος ποσού.


Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν στους Δήμους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους και απέτρεψαν τον αυτεπάγγελτο εντοπισμό των παραβάσεών τους από τους Δήμους γλίτωσαν και από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων.




 




Πηγή: https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/adilota-tetragonika-exoflisi-kai-meso-logariasmon-dei-isos-kai-se-24-doseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες