Η έλλειψη στοργής από τους γονείς κάνει παιδιά με κακό χαρακτήρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2020

Η έλλειψη στοργής από τους γονείς κάνει παιδιά με κακό χαρακτήρα


Η στοργή είναι πάρα πολύ σημαντική για την ψυχολογία ενός παιδιού. Τα γλυκόλογα, η αγκαλιά, το τρυφερό άγγιγμα είναι απαραίτητο για την υγιή ψυχική του ανάπτυξη. Τι γίνεται όμως όταν αυτά λείπουν; Τι γίνεται όταν ο γονιός για διάφορους λόγους δεν μπορεί να δείξει αυτή τη στοργή;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 227 πανομοιότυπους διδύμους και ανέλυσαν τις μικρές διαφορές στην γονική μέριμνα που έλαβε το κάθε παιδί για να προσδιορίσει αν αυτές οι διαφορές προέβλεπαν την πιθανότητα εμφάνισης αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Οι γονείς των παιδιών ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 50 ερωτήσεων σχετικά με το περιβάλλον στο σπίτι. Επίσης, περιέγραψαν τα επίπεδα σκληρότητας και ζεστασιάς τους, βαθμολογώντας τα σε ερωτήσεις όπως «Χάνω συχνά την ψυχραιμία μου με το παιδί μου» και «Το παιδί μου ξέρει ότι το αγαπώ».


Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών ζητώντας από τη μητέρα να αναφέρει 35 γνωρίσματα σχετικά με την επιθετικότητα και τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Rebecca Waller και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το κάθε δίδυμο που αντιμετώπισε αυστηρότερη ή σκληρότερη συμπεριφορά και λιγότερη συναισθηματική ζεστασιά από τους γονείς είχε περισσότερες πιθανότητες να επιδείξει επιθετικότητα και μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πιο σκληρή συμπεριφορά ή δέχονται πιο πολλές επικρίσεις από τους γονείς τους ή οι γονείς είναι αυστηρότεροι μαζί τους από ο,τι στα υπόλοιπα παιδιά τους ή λαμβάνουν λιγότερη γονική ζεστασιά και φροντίδα, εμφανίζουν πιο επιθετικό χαρακτήρα και λιγότερο ή καθόλου συναισθηματικό.

Οι ειδικοί βρήκαν πως η λιγότερη γονική ζεστασιά και η σκληρότητα που βιώνει στο περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει το πόσο επιθετικό θα γίνει μεγαλώνοντας καθώς και το αν θα έχει έλλειψη ενσυναίσθησης και ηθικής, ένα σύνολο χαρακτηριστικών καλοσύνης γνωστών ως μη συναισθηματικά (CU).

Η εργασία αυτή, είναι η τελευταία σε μια σειρά από μελέτες που έγιναν από τη Δρ. Waller και τους συναδέλφους της, οι οποίοι χρησιμοποιούν την άμεση παρατήρηση για να εκτιμήσουν διάφορες πτυχές της γονικής μέριμνας. Η αρχική έρευνα έγινε, με βιολογικούς γονείς και τα παιδιά τους και, επιβεβαίωσε ότι η γονική ζεστασιά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη των συναισθηματικών χαρακτηριστικών στο παιδί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όχι μόνο τα γονίδια αλλά και η συμπεριφορά των γονέων συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη επικίνδυνων συμπεριφορών και χαρακτηριστικών στο παιδί. Γι αυτό και διαφάνηκε πιο εύκολα και κατανοητά με τη μελέτη σε πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν το ίδιο DNA και έτσι οι επιστήμονες, μπορούν να εστιάσουν στις διαφορές συμπεριφοράς τους και από πού αυτές πηγάζουν.

Ένα πιθανό επόμενο βήμα είναι να μετατρέψουν όπως λένε, αυτά τα ευρήματα σε χρήσιμες παρεμβάσεις για οικογένειες που προσπαθούν να αποτρέψουν ένα παιδί από την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών ή να βελτιώσουν τις ανησυχητικές συμπεριφορές που έχουν ήδη αρχίσει.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μικρές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν οι γονείς τα παιδιά τους, πρέπει να απασχολήσει τους ειδικούς ώστε να εφαρμόσουν προγράμματα γονικής μέριμνας, και ειδικές παρεμβάσεις που θα επικεντρώνονται στο να αποκτά το παιδί «καλό» χαρακτήρα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν βέβαια, ότι υπάρχουν μερικοί περιορισμοί στη μελέτη που μπορεί να στρεβλώνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα όπως για παράδειγμα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, όμως παρά τα μειονεκτήματα αυτά, λένε ότι το έργο θα διευρύνει την κατανόηση του πώς εμφανίζονται διάφορες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα και άλλα «σκληρά» χαρακτηριστικά σε ένα παιδί το οποίο θα γίνει έτσι και ως ενήλικας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες