Μπίζνες για μεγαλο-δουλέμπορους στην Ομόνοια: Συνελήφθη Γερμανός αρχηγός κυκλώματος στην Αθήνα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2020

Μπίζνες για μεγαλο-δουλέμπορους στην Ομόνοια: Συνελήφθη Γερμανός αρχηγός κυκλώματος στην Αθήνα


Ηγετικό στέλεχος μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, με δίκτυο σε όλη την Ευρώπη, συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας.
Σε βάρος του Γερμανού υπηκόου, με σομαλική καταγωγή, εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών, καθώς θεωρούνταν ως ο άνθρωπος που συντόνιζε και οργάνωνε τη διακίνηση μεταναστών σε διάφορες χώρες (με μεταβατικό σταθμό την Ελλάδα). Παράλληλα, οι γερμανικές Αρχές γνώριζαν ότι είναι διαχειριστής άτυπου συστήματος συναλλαγών χρημάτων (γνωστό ως Hawala).
Οι έρευνες για το «ξήλωμα» του δικτύου δουλεμπόρων έλαβαν χώρα σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία, όπου έγιναν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις την 10η Νοεμβρίου 2020. Στην Αθήνα οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι συλλήψεις έγιναν στην Ομόνοια και στον Άγιο Παντελεήμονα.
Στις δύο αυτές περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας εντοπίστηκαν δύο διαμερίσματα, που λειτουργούσαν ως «safe houses», δηλαδή ως προσωρινοί χώροι όπου στοιβάζονταν μετανάστες που είχαν πληρώσει το κύκλωμα για τη διακίνησή τους. Οι «πελάτες» αποκρύπτονταν προσωρινά σε αυτά τα διαμερίσματα, μέχρι να οργανωθεί η προώθησή τους στην Ευρώπη. Δηλαδή, μέχρι να τους παρασχεθούν πλαστά διαβατήρια και αεροπορικά εισιτήρια.
Στη συνέχεια, μέλος του κυκλώματος, ταξίδευε από τη Γερμανία στην Ελλάδα με σκοπό να συνοδέψει τους υπό προώθηση μετανάστες μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Για το σκοπό αυτό, έφερνε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα συγγενικών συνήθως προσώπων της, τα οποία παρέδιδε στους «πελάτες», προσπαθώντας να εξαπατήσει τις Αρχές, παρουσιάζοντας τους ψευδώς ως συγγενείς τους (μέθοδος Look Alike ).
Ο Γερμανός αρχηγός του κυκλώματος λειτουργούσε το άτυπο εξωτραπεζικό σύστημα μεταφοράς χρημάτων ( HAWALA BANKING ), αποδεχόμενος αφενός εντολές παράνομης προώθησης μεταναστών και αφετέρου αναλαμβάνοντας την αποδέσμευση χρημάτων αλλά και την καταβολή χρηματικών αμοιβών στα μέλη του κυκλώματος, μετά από κάθε επιτυχή παράνομη προώθησης.

Από τις έρευνες σε οικίες στην Ομόνοια και τον Άγιο Παντελεήμονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 45.000 ευρώ, ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητες), κάρτες επιβίβασης αεροπορικών πτήσεων, φωτογραφίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
Η καφετέρια της Ομόνοιας

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλος του κυκλώματος στην Αθήνα αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με υποψήφιους για παράνομη προώθηση μετανάστες, σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί εκτός από το ηγετικό μέλος της οργάνωσης, συνέλαβαν πέντε Σομαλούς για πλαστογραφία και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και ακόμα δύο άτομα από την Αιθιοπία που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης, η οποία υλοποιήθηκε κατ’ εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση δικτύων παράνομης προώθησης μεταναστών και στο πλαίσιο της Δράσης 2.2 του κύκλου πολιτικής EMPACT που ηγείται η χώρα μας.

Προηγήθηκε αστυνομική και δικαστική συνεργασία και κατόπιν σχετικής έγκρισης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας από το Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Εφετείου Αθηνών, αποφασίστηκε η διενέργεια Κοινής Ημέρας Δράσης στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία από τις αρχές του 2020, σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αρχές και κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, διενήργησε έρευνα για κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών, από τη χώρα μας προς έτερες Ευρωπαϊκές χώρες. Το εν λόγω κύκλωμα, χρησιμοποιώντας πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτύγχανε την παράνομη προώθηση αλλοδαπών, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κατόπιν διερεύνησης της δράσης του εγκληματικού κυκλώματος, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από το 2019. Ακόμη, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε επτά περιπτώσεις παράνομης προώθησης τουλάχιστον δέκα μεταναστών, αποκομίζοντας από την κάθε παράνομη προώθηση το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ ανά άτομο. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η δράση του ηγετικού μέλους του κυκλώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες