Γιατί η Γερμανία αγαπά τον δημόσιο γυμνισμό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2020

Γιατί η Γερμανία αγαπά τον δημόσιο γυμνισμό


Γιατί αρέσει τόσο στους Γερμανούς ο γυμνισμός; Στις περισσότερες χώρες, προτάσσεται μια σεξουαλική διάσταση του γυμνισμού, αλλάστην Γερμανία δεν ισχύει το ίδιο, σύμφωνα με το BBC. Αντίθετα προωθεί την νοοτροπία του ελεύθερου σώματος και συναντάται σε πολλές καθημερινές περιστάσεις. Είναι δεδομένο ότι στην σάουνα μπαίνεις γυμνός, ή στο μασάζ, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο να συναντήσεις ανθρώπους στο πάρκο να κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνοί.


Η συνήθεια αυτή δεν είναι μέρος ενός μιας ηδονιστικής πλευράς των Γερμανών (συναντάνται ιδιαίτερα στο Βερολίνο), αλλά ένα παράδειγμα του Freikörperkultur ή «της κουλτούρας του ελεύθερου σώματος». Το FKK, όπως αναφέρεται εν συντομία, συνδέεται στενά με τη ζωή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία), αλλά ο γυμνισμός στη Γερμανία ως δημόσια πρακτική εκτείνεται στα τέλη του 19ου αιώνα.

 


KEITH LANCE VIA GETTY IMAGES
«Ο γυμνισμός έχει μακρά παράδοση στη Γερμανία», λέει ο Αρντ Μπάουερκαμπερ, αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Freie στο Βερολίνο. Στα τέλη του 20ου αιώνα, κυριάρχησε το Lebensreform («μεταρρύθμιση της ζωής»), μια φιλοσοφία που υποστήριζε τη βιολογική τροφή, τη σεξουαλική απελευθέρωση, την εναλλακτική ιατρική και την απλούστερη ζωή κοντά στη φύση. «Ο γυμνισμός είναι μέρος αυτού του ευρύτερου κινήματος, το οποίο στράφηκε κατά της βιομηχανικής νεωτερικότητας, ενάντια στη νέα κοινωνία που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα», εξηγεί ο Μπάουερκαμπερ.

Αυτό το κίνημα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε μεγαλύτερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου. Το 1926, ο Άλφρεντ Κοχ ίδρυσε τη Σχολή Γυμνισμού του Βερολίνου για να ενθαρρύνει τον γυμνισμό μικτού φύλου. Βασίστηκε στην πεποίθηση ότι το γυμνό σε εξωτερικούς χώρους προάγει την αρμονία με την φύση, τα οφέλη της και την ευεξία. Και ενώ η ναζιστική ιδεολογία απαγόρευσε αρχικά το FKK, θεωρώντας το πηγή ανηθικότητας, μέχρι το 1942 το Τρίτο Ράιχ είχε μαλακώσει τους δημόσιους περιορισμούς στον γυμνισμό.

Τις δεκαετίες μετά τη μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας σε ανατολική και δυτική, το κίνημα FKK άνθισε, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά. Για τους Γερμανούς που ζούσαν στην κομμουνιστική Γερμανία, όπου περιορίστηκαν τα ταξίδια, οι προσωπικές ελευθερίες και οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών, η FKK λειτούργησε εν μέρει ως «δικλείδα ασφαλείας», σύμφωνα με τον Μπάουερκαμπερ -ένας τρόπος να απαλλαγούμε από περιορισμούς με λίγη «ελεύθερη κυκλοφορία».





ASSOCIATED PRESS
Από τότε που η ανατολική Γερμανία ενώθηκε με τη δυτική, το κίνημα του γυμνισμού άρχισε να παρακμάζει. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80, εκατοντάδες χιλιάδες γυμνιστές γέμιζαν τα κάμπινγκ, τις παραλίες και τα πάρκα. Το 2019, το κίνημα αριθμούσε μόνο 30.000 εγγεγραμμένα μέλη - πολλά από τα οποία ήταν ηλικίας 50 και 60 ετών.

Ωστόσο, σήμερα, το FKK συνεχίζει να επηρεάζει τον γερμανικό πολιτισμό, ιδιαίτερα όσους προέρχονται από την πρώην ανατολική Γερμανία. Επίσης, η μακρά παράδοση του γυμνισμού του FKK, άφησε πίσω του μια ευρεία ανοχή -σε ολόκληρη τη χώρα- για τους χώρους των γυμνιστών και τον δημόσιο γυμνισμό ως μορφή ευεξίας.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες