Ιπτάμενες Νεκροφόρες τα Τουρκικά F-16-Τους βάζουν τούρκικα ραντάρ - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2020

Ιπτάμενες Νεκροφόρες τα Τουρκικά F-16-Τους βάζουν τούρκικα ραντάρ

Ξεκίνησε η τοποθέτηση τουρκικών ραντάρ AESA της ASELSAN στα τουρκικά F-16, σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να εκσυγχρονίσει κάποια από τα μαχητικά της.


Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας είναι πως τα τουρκικά F-16 είναι παλαιότερα από τα ελληνικά και το 70% του στόλου της πλησιάζει στα όρια της απόσυρσης.

Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα το πρόγραμμα αναβάθμισής τους.


Μέσα στο πρόγραμμα αυτό είναι και η τοποθέτηση στα F-16 των τουρκικών ραντάρ AESA που προορίζονταν για το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TF-X, το οποίο όμως δεν θα είναι έτοιμο για τα επόμενα 2 χρόνια.


Το τουρκικό ραντάρ θα πάρει πολλά χρόνια για να αποδώσει επιχειρησιακά σε υψηλό επίπεδο ενώ και η εμπλοκή της κατασκευάστριας εταιρείας, Lockheed Martin, θεωρείται αναγκαία για να επιτύχει το εγχείρημα των Τούρκων.

Τον Ιούλιο του 2020 παραδόθηκε το πρώτο εκσυχρονισμένο στην Τουρκία που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα γερασμένα F-16 της.


Σοκαριστικές ήταν για τους Τούρκους οι διαπιστώσεις έρευνας, αναφορικά με τo αξιόμαχο των τουρκικών F 16.


Σύμφωνα με την έρευνα του Τούρκου δημοσιογράφου Tεμελ Σαγκίρογκλου, η Τουρκία διαθέτει 237 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ηλικίας 33 ετών.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος στο turkishnews.com, το τελευταίο τουρκικό μαχητικό αγοράστηκε το 1987 και το 70% των F-16 της Τουρκίας έχει διάρκεια ζωής ακόμα 2 χρόνια, όταν και θα συμπληρώσει 35ετία υπηρεσίας (σ.σ. με προβλήματα παλαιότητας και ανταλλακτικών).


Μάλιστα όπως αναφέρει, ακόμα και σήμερα να έβρισκε τα χρήματα η Τουρκία να κατασκευάσει το πλήθος αεροσκαφών που σχεδιάζει, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 χρόνια για να καταφέρει να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροπλάνα της και να εκπαιδεύσει τους νέους πιλότους.


Ο Σαγκίρογκλου κατηγορεί για την συγκεκριμένη κατάσταση την κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας ως στα 18 χρόνια της ηγεσίας του Τούρκου προέδρου δεν αγοράστηκε ούτε ένα αεροπλάνο.


Ο Τούρκος δημοσιογράφος θεωρεί ολέθριο σφάλμα την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, αφού όπως αναφέρει, ήταν η αιτία να αποβληθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς 100 F-35 που θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της Τουρκίας.


Να σημειωθεί πως η αγορά Su-35 ή S-57 από την Άγκυρα, μία φήμη που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες ειδικά από ρώσικα σάιτ, δεν θα λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά θα το μεγεθύνει αφού ακόμα και αν ξεπεραστεί το κόστος αγοράς (σ.σ. είναι χαμηλότερο από τα αμερικάνικα μαχητικά) και εκπαίδευσης, δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί η μη συνεργασία των ρωσικών μαχητικών με τα νατοϊκά ραντάρ της Τουρκίας.


Ιδιαίτερα ανήσυχος δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος για τα άλματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.


Όπως αναφέρει ο Σαγκίργκλου, η Αθήνα θα έχει ήδη από το 2021 τα F-35 πράγμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την Μεσόγειο «ελληνική λίμνη», ενώ περιγράφει την κατάσταση που δημιουργείται για την Τουρκία ως «καταστροφική».

Αν οι Τούρκοι δεν καταφέρουν τρέξουν τον εκσυγχρονισμό θα μείνουν πολύ πίσω, με την ψαλίδα να ανοίγει και άλλο μόλις η Ελλάδα παραλάβει τα γαλλικά μαχητικά Rafale.


Πηγή: https://www.sportime.gr/
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here