Όλα τα «μυστικά» του εμβολίου της Pfizer - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2020

Όλα τα «μυστικά» του εμβολίου της Pfizer

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer μπορεί να προκάλεσε έκπληξη και ενθουσιασμό για την αποτελεσματικότητά του σε όλο τον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προκλήσεις: όπως το γεγονός ότι πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.


Οι ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητα αναπτερώθηκαν χθες, όταν η φαρμακευτική εταιρεία, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που παρασκευάζει είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο, τώρα δημιουργούνται προκλήσεις σχετικά με την ποσότητα του ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται για την αποθήκευση του εμβολίου πριν από τη χρήση του.

Το εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου - Η ειδική βαλίτσα αποθήκευσης


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου μέχρι τη χρήση του, για την προστασία του γενετικού υλικού που περιέχει. Αυτό, όπως είναι κατανοητό, θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την αποθήκευσή του σε ιατρεία και νοσοκομείο, προσθέτει το δημοσίευμα.


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα ειδικό κουτί μεγέθους βαλίτσας για να βοηθήσει στην παράδοση των εμβολίων.


Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό πάγο -μια στερεή μορφή διοξειδίου του άνθρακα που όταν αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα λουτρό κρύου πάγου, με θερμοκρασία -78 βαθμών Κελσίου.

Οι βαλίτσες θα μπορούν να ανοίξουν μόνο για ένα λεπτό κάθε φορά και συνολικά δύο την ημέρα


Και σύμφωνα με τα έγγραφα της Pfizer που διέρρευσαν, οι βαλίτσες που περιέχουν τις δόσεις μπορούν να ανοίξουν μόνο για ένα λεπτό τη φορά και όχι περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, αναφέρουν οι Times, καθιστώντας δύσκολη την παροχή των δόσεων στους ασθενείς.


Το δημοσίευμα έρχεται περίπου μία εβδομάδα αφότου η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της βρετανικής κυβέρνησης Κέιτ Μπίνγκχαμ προειδοποίησε πως η παροχή ενός ενδεχόμενου εμβολίου για τον κορωνοϊό θα ήταν δύσκολη. Όπως είχε δηλώσει: «Αυτοί οι τύποι εμβολίων μπορεί να είναι σχετικά απλό να παρασκευαστούν αρχικά, αλλά το κόστος ανάπτυξης και η πολυπλοκότητα της ανάπτυξης είναι πολύ υψηλό».


Χθες έγινε γνωστό ότι ο παγκόσμιος αγώνας για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, όταν η Pfizer αποκάλυψε πως το εμβόλιό της είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε ένα εμβόλιο με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, είναι η πρώτη που κυκλοφόρησε επιτυχημένα δεδομένα με βάση μια ενδιάμεση ανάλυση από μια κλινική δοκιμή εμβολίου κορωνοϊού μεγάλης κλίμακας.


Η ανακοίνωση από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες πυροδότησε την ελπίδα ότι η παγκόσμια πανδημία θα μπορούσε να τερματιστεί, καθώς η Pfizer χαρακτήρισε τη νίκη του εμβολίου «μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 εκατομμύρια αρχικές δόσεις του εμβολίου και η Pfizer λέει ότι θα μπορούσε να έχει έτοιμες έως και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν εγκριθεί.


Πότε αναμένεται να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα


Όσο για την Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, θεωρεί πως το εμβόλιο θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές του επόμενου έτους. «Στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τα εμβόλια των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το δεύτερο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητά του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.






Πηγή: https://www.patrasevents.gr/article/517915-ola-ta-mistika-tou-emvoliou-tis-pfizer
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες