Το 23% των επιχειρήσεων θεωρούν πως θα βάλουν «λουκέτο» – Έρευνα του ΕΕΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2020

Το 23% των επιχειρήσεων θεωρούν πως θα βάλουν «λουκέτο» – Έρευνα του ΕΕΑ


Το 23% των επιχειρήσεων που μετείχαν σε έρευνα της OPINION POLL για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΕΑ) δηλώνουν πως θεωρούν πιθανό το «λουκέτο», το 24% δηλώνουν πως πιθανότατα θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών ήταν η διερεύνηση της κατάστασης των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία, η καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών, επιχειρηματιών για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, καθώς και του βαθμού αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Από την έρευνα προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία συνθέτουν στο σύνολό τους ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τις επιχειρήσεις που δίνουν κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που προκύπτουν:
– Το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους.

– Το 24% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39.8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.

– Το 34% εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει ένα χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.

– Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94,8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91,8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄ αυτή την περίοδο.

– Μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown ικανοποίηση δηλώνει το 29%, με το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Το ποσοστό αυτό στο εμπόριο φτάνει το 72.1%!

– Κατά την δύσκολη αυτή περίοδο βασικά αξιοποιήθηκαν η επιστρεπτέα προκαταβολή απ΄ το 54,1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44% των επιχειρήσεων. Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΧ ΙΙ από το 3,7% και το Ταμείο εγγυοδοσίας από το 3,6% , ενώ το 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο. Το 29% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ποσόν της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψουν ανάγκες τους.

– Το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου. Στο εμπόριο το ποσοστό αυτό είναι 20,9%

– Σημαντικά όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά ανάμεσα στους ίδιους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, είναι τα ευρήματα για τον βαθμό αισιοδοξίας. Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, έναντι ενός 70% που είναι λίγο και καθόλου αισιόδοξο.

– Το 14% των επιχειρήσεων έχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εεφορία, ΙΚΑ κ.λ.π αφού το ποσοστό που έχουν οφειλές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λ.π με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Για αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

Για την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών και τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε τα εξής:

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πάντα πρωτοπόρο, προχώρησε σε αυτή τη μεγάλη έρευνα σε συνεργασία με την εταιρεία OPINION POLL, προκειμένου να εξετάσει με ακρίβεια την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις θέσεις που εκφράζει το ΕΕΑ καθώς φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και το αδιέξοδο για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους πορεία. Το μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα αποφύγουν το «λουκέτο», οι θέσεις που εκφράζουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα δυσοίωνα μηνύματα που στέλνουν για το μέλλον του επιχειρείν, πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνηση, ώστε έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες