Ένοπλες Δυνάμεις: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη – Κρίσιμα 24ωρα για «θερμό» επεισόδιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2020

Ένοπλες Δυνάμεις: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη – Κρίσιμα 24ωρα για «θερμό» επεισόδιο


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα βγάλουν… λάδι τον Ερντογάν, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» σχεδιάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης – Σε πλήρη ετοιμότητα Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατός Ξηράς.

Η ώρα… μηδέν για τον Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς έφτασε. Στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο διεξάγεται μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής, που θα συζητήσει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τις επιθετικές πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση, φέρεται να μην ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά αιτήματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να ζητούν «εδώ και τώρα» κυρώσεις που θα «πονέσουν» τον Τούρκο πρόεδρο.

Αν και η Τουρκία ακολούθησε τις προηγούμενες μέρες την προσφιλή της τακτική των κινήσεων κατευνασμού της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, επιδιώκοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν «τσιμπάνε» και είναι έτοιμοι να στείλουν ένα πρώτο δυναμικό μήνυμα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, είναι η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο φαίνεται το Βερολίνο δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι. Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (σ.σ. έμφαση στα υποβρύχια Τ.214) μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Απτόητος ο Ερντογάν – Απειλεί Ελλάδα και εκβιάζει Ευρώπη

«Ενδεχόμενες κυρώσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27.


Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ισχυριζόμενος ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, λέγοντας συνεχώς ψέματα.

Και μόνο από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι σχεδιάζει την επόμενη κίνηση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τι περιμένουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι και δεν θέτουν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία; Θυμίζουμε ότι πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου η Άγκυρα όχι απλά είχε αποσύρει το Oruc Reis φοβούμενη κυρώσεις, αλλά είχε βάλει φρένο και στην εμπρηστική ρητορική. Αντιθέτως τώρα, δείχνει ότι έχει εκτροχιαστεί, συνεχίζοντας τις απειλές ακόμα και παραμονές της Συνόδου.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εκτιμούν ότι το καθεστώς δεν πρόκειται να ηρεμήσει, είτε επιβληθούν κυρώσεις είτε όχι. Ποιος, για παράδειγμα, μπορεί να αποκλείσει μία νέα απόπειρα εξόδου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, αν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις και ο εκνευρισμένος σουλτάνος δώσει εντολή για κλιμάκωση; Επίσης, ποιος αποκλείει εκτροχιασμό της Τουρκίας, με έξοδο ακόμα και γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που και πάλι η γερμανική Ευρώπη αρνηθεί να τιμωρήσει το τουρκικό καθεστώς;

Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής οι μονάδες και των τριών Κλάδων. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αναγνωρίζει πως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία υπάρχει λογική κούραση στο προσωπικό και καταπόνηση στα μέσα. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς έχουν ήδη αποφασίσει πως η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου. Όπως τονίζουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές, μέχρι την επίσημη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ακυβερνησία στο Λευκό Οίκο και να επιχειρήσει σύρραξη με την Ελλάδα. Στόχος, να καθίσει η χώρα μας στο τραπέζι των συνομιλιών άνευ όρων, με όλα τα θέματα στην ατζέντα και με τα κανόνια των φρεγατών έτοιμα για πυρ…

Στη Αθήνα έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και έχουν επανασχεδιαστεί όλοι οι τρόποι αντίδρασης. Είναι βέβαιο πως η Αθήνα έχει και τον τρόπο, τα Μέσα και τη δύναμη να χτυπήσει με σφοδρότητα οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.
Αυτό, ας το γνωρίζουν καλά και ο Ερντογάν και οι Ευρωπαίοι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες