Βουτιά έως και 40% στις πωλήσεις καυσίμων τον Δεκέμβριο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 26, 2020

Βουτιά έως και 40% στις πωλήσεις καυσίμων τον Δεκέμβριο


Το ισχυρότερο χτύπημα ανάμεσα στους ενεργειακούς κλάδους της χώρας για το 2020 δέχτηκε η αγορά των υγρών καυσίμων.
Η πανδημία Covid -19 και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ιού έριξαν τις πωλήσεις της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Ο τουρισμός επίσης που αποτελεί βασική πηγή ενίσχυσης του κλάδου δεν κινήθηκε σε, έστω, ανεκτά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα να κάνουν αρνητικό απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει.

Το ταμείο όμως ήταν μείον… και για τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών ο μήνας αυτός είναι ο μακράν χειρότερος του 2020. Οι πωλήσεις των βενζινών θα κλείσουν πτωτικά κατά 40%, του πετρελαίου κίνησης 15%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είχε μειωμένη ζήτηση κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά ο Δεκέμβριος εκτιμάται ότι θα κλείσει με απώλειες 40%.
Το παράδοξο που καταγράφουν όσοι κινούνται στην Αθήνα και αφορά την πολύ πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, εν μέσω lockdown, δεν αποτυπώνεται στα αριθμητικά και απολογιστικά στοιχεία του κλάδου. Κι αυτό καθώς, όπως φαίνεται, τα οχήματα κάνουν μικρές αποστάσεις, ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Συνολικά η χρονιά θα κλείσει αρνητικά. Σύμφωνα παράγοντες του κλάδου, οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες κατά 6%. Η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος είναι μεγαλύτερη κατά 20%. Αποδίδεται στις μεγάλες ποσότητες που αγόρασαν τα νοικοκυριά τον περασμένο Απρίλιο με τη λήξη της περσινής χειμερινής σεζόν, σπεύδοντας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των χαμηλών τιμών.

Οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιριών δεν είναι αισιόδοξες και για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και άρα και οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες.

Χτύπημα στον κλάδο αποτελεί και η αύξηση κατά 7% της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης εξαιτίας του «πράσινου» τέλους που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τιμή πώλησης του καυσίμου θα ανέβει κατά 3 λεπτά το λίτρο στην αντλία

Θοδωρής Παναγούλης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες