Κόβουν από 76χρονη νεφροπαθή τη σύνταξη του ΟΓΑ για… 2 ευρώ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 02, 2020

Κόβουν από 76χρονη νεφροπαθή τη σύνταξη του ΟΓΑ για… 2 ευρώ


Μπορεί να ζήσει κάποιος με 362 ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Βεβαίως, αν το καλοσκεφτεί κανείς και αν θέλει να είναι απολύτως ακριβής, η απάντηση είναι «εξαρτάται». Από το πώς ορίζει κανείς τη λέξη «ζήσεις». Τι είναι «ζωή»; Η αξιοπρεπής ζωή; Η ολοκληρωμένη, ουσιαστική ζωή ως μέλος μιας σύγχρονης κοινωνίας; Ή η με το ζόρι επιβίωση;

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Thesstoday.gr, μία 76χρονη συνταξιούχος του ΟΓΑ, νεφροπαθής μητέρα, έπαιρνε σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, η οποία είναι της τάξεως των 338 ευρώ. Κι όμως της κόβουν το πενιχρό αυτό εισόδημα για μόλις…2 ευρώ και το χειρότερο της αφαιρούν την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τη στιγμή που πρέπει να υποβάλλεται σε συνεχείς αιμοκαθάρσεις.

Όπως εξηγεί στο Thesstoday ο γιος της γυναίκας, «κάποια στιγμή βγαίνει ένας νόμος, ο 4093, του 2012, που αυτή την σύνταξη, ξαφνικά την βαφτίζουν επίδομα.

Έπειτα, θέτουν ως προϋπόθεση, ώστε να παίρνει κάποιος το συγκεκριμένο επίδομα, πως δεν πρέπει να λαμβάνει κανένα άλλο προνοιακό επίδομα, που να ξεπερνάει τα 360 ευρώ.

Πολλοί σαν την μητέρα μου που έπαιρναν αυτό το επίδομα, είτε ήταν νεφροπαθείς, είτε όχι, επειδή το διατροφικό επίδομα, είναι προνοιακό επίδομα της τάξεως των 362 ευρώ, για αυτά τα επιπλέον δύο ευρώ, πρέπει να κόψουν την σύνταξη/επίδομα που αναφερθήκαμε».

Το τραγικό είναι ότι από την στιγμή που κόβεται το συγκεκριμένο επίδομα, αφαιρείται και η ασφαλιστική ικανότητα. Έτσι, η συγκεκριμένη μητέρα, δε έχει ούτε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και όλο αυτό συμβαίνει για… δύο ευρώ!

«Εγώ επικοινώνησα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, και μου είπαν πως έλαβαν κι άλλες επιστολές, που τους αφαίρεσαν το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, και θα κάνουν μία ένσταση προς το υπουργείο.

Πιστεύω πως δεν το έχουν πάρει καν χαμπάρι πως συμβαίνει αυτή η αδικία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, αναφέρει τις προϋποθέσεις για να παίρνει κάποιος αυτό το επίδομα. Μία από αυτές, αναφέρεται και στα 360 ευρώ, δηλαδή εμένα η μητέρα μου εάν έπαιρνε τόσα, δεν θα έχανε άλλο επίδομα.


Το κυριότερο όμως είναι ότι χάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μητέρα μου αυτή τη στιγμή κάνει τις αιμοκαθάρσεις στο Διαβαλκανικό και μου λένε πως είτε πάει κάποιος εκεί, είτε στο δημόσιο, ο ΕΟΠΥ χρεώνει ακριβώς το ίδιο, άρα το κράτος δεν κερδίζει κάτι. Ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να ταλαιπωρηθεί κάποιος» εξηγεί ο καταγγέλλων.


Σχετικά με την περίθαλψη στο δημόσιο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, αυτοί που κάνουν αιμοκάθαρση δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να πάνε σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, άρα τρία διαφορετικά νοσοκομεία. Το χειρότερο είναι πως δεν τηρείται καρτέλα ασθενούς, και η αιμοκάθαρση είναι μία ολόκληρη επιστήμη.
Φανταστείτε λοιπόν, πόσο σωστά γίνονται όλα αυτά, όταν αλλάζεις συνεχώς νοσοκομεία.


Η μητέρα μου είναι σε χάλια ψυχολογική κατάσταση, λόγω των λίγων χρημάτων, γιατί προσπαθεί να συντηρείται μόνη της, αλλά προσπαθεί να βοηθάει και την οικογένειά της. Η μάνα πάντα θα βοηθήσει το παιδί.

Όταν κόβουν επιδόματα για 2 ευρώ, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η λογική σταματάει εκεί».

πηγη: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες