Πολεμικό Ναυτικό - Belh@rra με La Fayette ή Fremm και πρόταση... έκπληξη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2020

Πολεμικό Ναυτικό - Belh@rra με La Fayette ή Fremm και πρόταση... έκπληξη

Αποφασισμένοι στο Παρίσι να κερδίσουν την κούρσα για τη νέα ελληνική φρεγάτα - Πρόταση για 4 πανίσχυρες φρεγάτες φέρνει στο Νίκο Παναγιωτόπουλο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας - Οι ενδιάμεσες λύσεις και η εναλλακτική πρόταση προς την Αθήνα - Άνοίγουν το συντομότερο οι φάκελοι των «μνηστήρων».


Μήνας καταιγιστικών εξελίξεων στα εξοπλιστικά θα είναι ο Ιανουάριος, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες τα προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία για τα Rafale βρίσκεται στο Κοινοβούλιο και πλέον θα αποτελεί Νόμο του κράτους μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί θα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα μέσα στον Ιανουάριο και θα υπογράψει με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο την ιστορική συμφωνία για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale 4.5 γενιάς, τα οποία θα… βαφτούν στα γαλανόλευκα.


Η κ. Παρλί όμως δεν έρχεται μόνο για υπογραφές και τα φωτογραφικά κλικ που θα κάνουν το γύρο του κόσμου και θα προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν. Στις βαλίτσες της φέρνει και νέα πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολύ βελτιωμένη. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η πρόταση του Παρισιού να περιλαμβάνει όχι δύο, αλλά τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι είναι εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale και θέλουν με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα, η οποία βέβαια ενδιαφέρεται για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι.

Υπενθυμίζεται, ότι η μια οικονομική προσφορά των Γάλλων αφορά δύο φρεγάτες Behlarra ελληνικής διαμόρφωσης (Belh@rra Helleniques) στα 2.82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η άλλη οικονομική προσφορά σχετίζεται με δύο φρεγάτες Behlarra γαλλικής διαμόρφωσης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αμφότερες οι προτάσεις περιλαμβάνουν όπλα και τεχνική υποστήριξη.


Όσον αφορά τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra ή μέρη αυτών στα ελληνικά ναυπηγεία, επισημαίνουμε πως οι Γάλλοι δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ενώ οι Γάλλοι μπορούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα επιθυμούσε ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους τις φρεγάτες Fremm, πλοία για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον και στο παρελθόν για απόκτηση από τον ελληνικό Στόλο. Ωστόσο, οι Fremm αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και είναι πολύ δύσκολο να αποδεσμεύσει δύο πλοία και να τα παραχωρήσει στην Ελλάδα.



Όσον αφορά τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι Γάλλοι φέρονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δύο πλοία στην Ελλάδα μέχρι να φτιαχτούν οι Belh@rra, τα οποία μάλιστα θα αναβαθμιστούν πριν βαφτούν στα γαλανόλευκα.

Πρόταση στην Αθήνα για τις La Fayette είχε γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο απορρίφθηκε αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ότι ο οπλισμός του πλοίου δεν ήταν επαρκής για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου στο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της ανατολικής Μεσογείου.



Πληροφορίες αναφέρουν πως η Φλοράνς Παρλί ενδέχεται να προτείνει και μια εναλλακτική λύση στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αντί για παραχώρηση πλοίων στην Ελλάδα, να πλεύσει στο Αιγαίο ένας γαλλικός στολίσκος αποτελούμενος από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο τα οποία θα επιχειρούν μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο της ευρύτερης αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα, με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να περιμένει με αγωνία την τελική πρόταση των Γάλλων πριν θέσει επί τάπητος όλες τις προτάσεις των «μνηστήρων». Οι Αμερικανοί πάντως, γνωρίζουν για το ελληνογαλλικό «φλερτ» και δεν αποκλείεται να ξανασκεφτούν την πρόταση της Ελλάδας για παραχώρηση δύο πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burke, μέχρι να φτιαχτούν οι φρεγάτες MMSC που θα παραγγείλει η Ελλάδα, αν τελικά προχωρήσουν οι συνομιλίες.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/1152082/polemiko-naytiko-epistrefoyn-oi-galloi-belh-rra-me-la-fayette-i-fremm-kai-protasi-ekplixi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες