Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω Προμαχώνα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2020

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω Προμαχώνα

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χριστουγέννων, πέρασαν τα σύνορα στον Προμαχώνα τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αντιστοιχούν στη χώρα μας.


Τα φορτηγά με τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στη χώρα μας λίγες ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο.


Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς, πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας και την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορoνοϊό, καθώς η Κομισιόν γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε ήδη η αποστολή των εμβολίων προς τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πρώτες παρτίδες να φτάνουν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη χώρα μας.


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην κυβέρνηση για την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», καθώς απομένουν δύο μόνο 24ωρα για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το όλο σχέδιο. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο σχέδιο ασφάλειας που έχει ήδη καταρτιστεί από την ΕΛ.ΑΣ για την περιφρούρηση, την αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών. των υπουργείων Άμυνας και Υγείας, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας


Τα μέτρα ασφαλείας για την παραλαβή αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων είναι εξαντλητικά. Από το αεροδρόμιο θα μεταφέρονται στα κέντρα αποθήκευσης. Εκεί θα επιτηρούν τη διαδικασία τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Παρουσία τους θα γίνεται κάθε βράδυ και η απογραφή των αποθεμάτων.


Τη φύλαξη των κέντρων αποθήκευσης έχει αναλάβει η αστυνομία και η πυροσβεστική όλο το 24ωρο. Τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραλαμβάνονται παρουσία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από φορτηγά, αφού πρώτα γίνει έλεγχος της ταυτότητας του οδηγού και του οχήματος, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται συνοδεία των σωμάτων ασφαλείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.


Με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός


Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Το Σχέδιο αρχικά εστιάζει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.


Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:


• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών


• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας


• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης


Στη δεύτερη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα άνω των 70 ετών ανεξαρτήτως νοσημάτων. Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό.


Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.


Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού


Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:


• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.


• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).


Προγραμματισμός Ραντεβού


Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:


• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.


• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).


• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.


Υπενθύμιση Ραντεβού


Αποθήκευση στα Κέντρα Αποθήκευσης Παραλαβή από τις Παραγωγούς Εταιρείες Διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού Αποθήκευση στα Κέντρα Εμβολιασμού Διενέργεια Εμβολιασμού 10 Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.


Πόσα εμβόλια αντιστοιχούν στη χώρα μας


Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.


Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις


AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις


Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις


Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις


Moderna 1,8


Curevac 5,3 εκατ. δόσεις


Αξίζει να σημειωθεί με βάση τα παραπάνω, ότι το εύρος των δόσεων ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.






Πηγή: dikaiologitika
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες