Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2020

Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία

Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πλήξει περισσότερο ο κορωνοϊός. Έως σήμερα νωρίς το πρωί θρηνούσε περισσότερους από 61.500 νεκρούς.


Η Βρετανία γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα της Δύσης στην οποία αρχίζει η χορήγηση εμβολίων που προστατεύουν από τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.


Ο μαζικός εμβολιασμός έχει χαρακτηριστεί ως καθοριστική στιγμή στη μάχη εναντίον του επικίνδυνου ιού. Γεννά ελπίδα ότι ο πλανήτης βρίσκεται πλέον κοντά στην νίκη ενός πολέμου, που προκάλεσε έως στιγμής περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.


Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πλήξει περισσότερο ο κορωνοϊός. Έως σήμερα νωρίς το πρωί θρηνούσε περισσότερους από 61.500 νεκρούς. Συνολικά, ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί σε 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους.




Μόνο χθες Δευτέρα αναφέρθηκαν στη χώρα 14.718 νέα κρούσματα και 189 νέοι θάνατοι. Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα ανακόψει τις εκατόμβες των θυμάτων και ίσως τα κρούσματα.


Ο εμβολιασμός των Βρετανών θα γίνει με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το εμβόλιο εγκρίθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες την περασμένη εβδομάδα. Θα χορηγηθεί μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας. Ο εμβολιασμός στη Βρετανία αρχίζει πριν καν εγκριθεί το εμβόλιο στις ΗΠΑ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Η έναρξη των εμβολιασμών αποτελεί κρίσιμη καμπή στη μάχη εναντίον της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο Sir Simon Stevens, γενικός διευθυντής του NHS. «Το προσωπικό του NHS είναι περήφανο που πρωτοστατεί, ως το πρώτο σύστημα Υγείας στον κόσμο που αρχίζει εμβολιασμούς εναντίον του κορωνοϊού».


Ποιοι θα εμβολιασθούν πρώτοι

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Οι δόσεις αυτές αρκούν για να εμβολιασθούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δεδομένου ότι κάθε ένας πρέπει να κάνει δύο δόσεις. Η χώρα έχει συνολικώς παραγγείλει 357 εκατομμύρια δόσεις από επτά διαφορετικά εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.


Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να διατεθούν την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών, που αρχίζει σήμερα. Προτεραιότητα για να εμβολιασθούν έχουν:


  1. Οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  2. Οι πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών
  3. Ορισμένοι εργαζόμενοι στην Υγεία

Η έναρξη των εμβολιασμών είναι ευκαιρία να δοκιμαστούν στην πράξη τα δίκτυα διανομής των εταιρειών Pfizer και BioNTech που ανέπτυξαν από κοινού το εμβόλιο.


Το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες κάτω των μείον 70 βαθμών Κελσίου (-70οC). Αντέχει μόνο πέντε ημέρες σε κανονικό ψυγείο, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 50 νοσοκομεία στη Βρετανία, διότι τα εμβόλια δεν μπορούν να μεταφερθούν στους οίκους ευγηρίας.


Οι παρασκευάστριες εταιρείες του εμβολίου είχαν ανακοινώσει ότι προφυλάσσει με αποτελεσματικότητα 95% από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.


Εμβολιασμοί εναντίον του κορωνοϊού έχουν αρχίσει και σε Ρωσία και Κίνα, με εμβόλια που παρήγαγαν οι ίδιες οι χώρες. Ωστόσο οι εμβολιασμοί αυτοί άρχισαν πριν ολοκληρωθεί η τελική φάση των κλινικών δοκιμών.






Πηγή: iatropedia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες