To νέο είδος ορχιδέας είναι το πιο άσχημο φυτό στον κόσμο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

To νέο είδος ορχιδέας είναι το πιο άσχημο φυτό στον κόσμο


Οι ορχιδέες είναι πανέμορφα φυτά που μπορούν να ζωντανέψουν τον κάθε χώρο που θα τοποθετηθούν. Κι, όμως, το νέο είδος της βάζει τέλος σε αυτά τα στερεότυπα.

Το “Gastrodia agnicellus” - που περιγράφεται ως ”η πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο” - είναι ένα από τα νέα είδη που εντοπίστηκαν φέτος, σύμφωνα με τους ερευνητές από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew (RBG Kew).

Η ορχιδέα, που βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη, δεν έχει φύλλα, μεγαλώνει με τη βοήθεια ενός μάλλινου βολβοειδούς κοτσανιού και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στο υπέδαφος. Βλέπει το φως του ήλιου μόνο για να ανθίσει ή να παράγει φρούτα.
«Δεν είναι πολύ ελκυστικό φυτό», δήλωσε ο Γιόχαν Χέρμανς, ερευνητής ορχιδέων στο CNN. «Είναι ένα σαρκώδες, κόκκινο φυτό με καφέ στο εξωτερικό του».

«Το είδαμε για πρώτη φορά σε σπόρους. Μερικά χρόνια αργότερα γυρίσαμε και ψάξαμε στην ίδια περιοχή, προσπαθώντας να βρούμε ένα καφέ λουλούδι σε καφέ φύλλα και τελικά το βρήκαμε», δήλωσε ο Χέρμανς, επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης με την RBG.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι το περίεργο φυτό μυρίζει σαν σάπια σάρκα, όπως συνηθίζεται σε ορισμένες ορχιδέες που επικονιάζονται από μύγες, αλλά αντ ’αυτού, η ορχιδέα τους εξέπληξε με ένα ευχάριστο, εσπεριδοειδές, τριανταφυλλένιο άρωμα.

Περίπου 156 φυτά και μύκητες σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν και ονομάστηκαν επίσημα από την RBG Kew και τους συνεργάτες της το 2020. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα φυτά απειλούνται ήδη από εξαφάνιση λόγω απειλών για τους οικοτόπους τους.

Περίπου το 40% των παγκόσμιων ειδών φυτών απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της αύξησης των ποσοστών αποψίλβσης, των εκπομπών αερίων και της κλιματικής αλλαγής. Άλλες σημαντικές παράμετροι θεωρούνται διάφορες ασθένεις και το παράνομο εμπόριο.

Ένα εκατομμύριο από τα οκτώ εκατομμύρια είδη του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση από τον άνθρωπο, προειδοποίησε μια επιτροπή του ΟΗΕ πέρυσι , προσθέτοντας ότι απαιτείται «μετασχηματιστική αλλαγή» για να σώσει τον πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες