Μητσοτάκης: Πενταετής η θητεία δημάρχων & περιφερειαρχών -Εκλογή με 43% & πλαφόν 3% - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2021

Μητσοτάκης: Πενταετής η θητεία δημάρχων & περιφερειαρχών -Εκλογή με 43% & πλαφόν 3%


Στα πέντε χρόνια επιστρέφει η θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίοι από το 2023 θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% και θα λαμβάνουν τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, ανακοίνωσε ότι:
-Το όριο για την είσοδο ενός συνδυασμού στα συμβούλια θα είναι το 3%.
-Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
«Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3% όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. Αναφέρθηκα λίγο πιο εκτενώς στα των Δήμων, γιατί αποτελούν την πρώτη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πενταετής θητεία: Είχε καθιερωθεί επί Ραγκούση

Υπενθυμίζεται ότι η πενταετής θητεία είχε καθιερωθεί επί κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και υπουργίας Ραγκούση με τον «Καλλικράτη» το 2010, είχε ισχύσει μόλις για μία θητεία (από το 2014 έως το 2019) και είχε καταργηθεί με τον «Κλεισθένη» επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Π. Σκουρλέτη.

Μητσοτάκης: Πενταετής η θητεία δημάρχων & περιφερειαρχών -Εκλογή με 43% & πλαφόν 3%

Μητσοτάκης: Πενταετής η θητεία δημάρχων & περιφερειαρχών -Εκλογή με 43% & πλαφόν 3%

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες