Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις αλλά με κλειστά καταστήματα - Αγωνιούν οι έμποροι, φόβοι για λουκέτα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2021

Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις αλλά με κλειστά καταστήματα - Αγωνιούν οι έμποροι, φόβοι για λουκέτα

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις, με τα καταστήματα ωστόσο να παραμένουν κλειστά και χωρίς τη δυνατότητα του click away.

  

Η απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν της εισηγήσεων των ειδικών για παράταση του lockdown μέχρι 18 Ιανουαρίου και η μη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των εμπόρων, οι οποίοι βγάζουν κραυγή αγωνίας, καθώς ο τζίρος τους εμφανίζει μείωση κατά 70% με 80%.


Θεσμικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προαναγγέλοντας εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.


Το βαρύ κλίμα στο λιανεμπόριο ολοκληρώνεται από την διαπίστωση ότι οι μισές επιχειρήσεις είχαν ετήσιες απώλειες άνω του 50%. Τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ στον αντίποδα τα ηλεκτρονικά και τα παιχνίδια παρουσίασαν καλύτερη εικόνα. Συνολικά ο τζίρος των εορτών μειώθηκε κατά 2 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα, το πλήγμα που ήδη έχουγ υποστεί είναι τεράστιο.


Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνει πως αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, τότε η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική.


Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών επεσήμανε πως οι έμποροι είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με αφορμή τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο.


Σημειώνεται πως πριν από λίγες εβδομάδες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε έρευνα με συνεργασία με την OPINION POLL και τα βασικά της συμπεράσματα ήταν τα εξής:


– Το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους.


– Το 24% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39.8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.


– Το 34% εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει ένα χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.


– Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94,8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91,8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄ αυτή την περίοδο.


– Μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown ικανοποίηση δηλώνει το 29%, με το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Το ποσοστό αυτό στο εμπόριο φτάνει το 72.1%!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες