Προς αναστολή το φορο-πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2021

Προς αναστολή το φορο-πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις


Την αναστολή του φορο-πέναλτι για όσους δεν πραγματοποίησαν το 2020 δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών με το 30% του εισοδήματός τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το «πάγωμα» της σχετικής διάταξης , λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Εάν αυτό τελικά γίνει δεν θα επιβληθεί ποινή φόρου 22% σε όσους δεν κατάφεραν το 2020, να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ελάχιστο όριο δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ έπρεπε να πραγματοποιήσει το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Εάν η κυβέρνηση αναστείλει την εφαρμογή του νόμου ο εν λόγω φορολογούμενος θα γλυτώσει το φορο-πέναλτι.

Ποιες δαπάνες λαμβάνονται υπόψη


Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού 30% περιλαμβάνονται σήμερα τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Λαμβάνονται πάντως υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Για φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%.

Φορολογούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος είχαν την υποχρέωση να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ακόμη, σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίσθηκε στις 5.000 ευρώ.


Πηγή

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here