TΥΡΟΨΩΜΟ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021

TΥΡΟΨΩΜΟ


Τα φουρνάρικα, στα πρώτα χωριά της διαδρομής βγαίνοντας από το Βόλο, το διαφημίζουν στις ταμπέλες τους, δελεάζοντας την πείνα του περαστικού τουρίστα με κάτι από τα best της τοπικής κουζίνας. Συνήθως η γεύση τους είναι απογοητευτική, μυρίζει μαζική παραγωγή και καθόλου εκείνο το παλιό, σπιτικό, πλούσιο σε λάδι και καλή φέτα τυρόψωμο, που απροσδιόριστα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Ωστόσο, αυτές οι ταμπέλες γεμίζουν το στόμα μου με τη μνήμη της γεύσης του τόπου, όταν τις κοιτώ νοιώθω ότι έφτασα στον προορισμό μου και να μη ξεχάσω, αύριο πρωί να φτιάξω το δικό μου τυρόψωμο.

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

(Προαιρετικά σπόρους γλυκάνισου, 2 κ.γ.)

300 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια

1 κ.γ. ρίγανη

δεντρολίβανο για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια πολύ μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να κολλά λίγο στα δάχτυλα. Σημαντική λεπτομέρεια, αν η ζύμη δεν κολλά στα χέρια το ψωμί δεν θα βγει αφράτο.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, να ανέβει. Μόλις φουσκώσει την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και στη μέση σκορπάμε σε μια ευθεία γραμμή τη φέτα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το γλυκάνισο. Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό, χαμηλό ταψί της πίτας.

Πιέζουμε με τις γροθιές μας να απλωθεί πολύ η ζύμη ως το στόμιο του ταψιού, να βγει λεπτή σαν πίτσα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με δεντρολίβανο και αφήνουμε το ταψί στο φούρνο, στους 50 βαθμούς, μέχρι να ξαναφουσκώσει το φρατζολάκι. Ψήνουμε το τυρόψωμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες