Η γέννεση του σωτήριου τεχνάσματος – Η επιδημία που έσωσε 8.000 εβραίους και χριστιανούς - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2021

Η γέννεση του σωτήριου τεχνάσματος – Η επιδημία που έσωσε 8.000 εβραίους και χριστιανούς


Λίγους μήνες μετά τη Γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μία επιδημία τύφου «χτύπησε» την πολωνική περιοχή Rozwadów.
Μόνο που σε αυτήν την επιδημία δεν υπήρξε ούτε ένας ασθενής, ούτε ένας νεκρός. Αντιθέτως, χιλιάδες γλίτωσαν από σίγουρο θάνατο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ευφάνταστα και αποτελεσματικά τεχνάσματα ενάντια στους Ναζί. Η ιδέα ανήκε στον γιατρό Ευγένιο Λαζόφσκι, ο οποίος «κατασκεύασε» χιλιάδες ασθενείς, για να γλιτώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και τα κατάφερε, αφού οι Γερμανοί φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν την τόσο μεταδοτική και θανατηφόρα νόσο, προτίμησαν να καθυστερήσουν την εισαγωγή των «ασθενών» στα κολαστήρια θανάτου.

Ο Λαζόφσκι αποκάλυψε το μυστικό του δεκαετίες μετά την πτώση των Ναζί. Η γέννεση του σωτήριου τεχνάσματος το 1939 και ενώ οι σειρήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ήδη ηχήσει, ένας κρατούμενος σε ναζιστικό στρατόπεδο εργασίας, κατάφερε να αποσπάσει 14ήμερη άδεια για να επισκεφτεί την οικογένειά του στην πόλη Rozwadow, ένα προάστιο της πόλης Στάλοβα Βόλα στην Πολωνία. Όμως, οι μέρες περνούσαν και η ιδέα της επιστροφής του στο στρατόπεδο του προκαλούσε τρόμο. Και δικαίως καθώς ο θάνατος ήταν μονόδρομος.

Απελπισμένος, όπως ήταν, σκέφτηκε να απευθυνθεί στον γιατρό της περιοχής. Αν μπορούσε να αποδείξει ότι νοσούσε από μια σοβαρή ασθένεια, ίσως γλίτωνε. Έτσι, χτύπησε την πόρτα του ιατρείου που διατηρούσε ο δρ Λαζόφσκι με τον συνεργάτη του, δρ Στάνισλαβ Ματούλεβιτς. Οι δύο γιατροί δέχτηκαν κατευθείαν να τον βοηθήσουν.
Η επιδημία που δεν πέθανε κανείς

Για τους Γερμανούς, ο επιδημικός τύφος αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους τους. Ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της νόσου ήταν η βασική αιτία. Όταν διαπιστώνονταν κρούσματα επιδημικού τύφου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Γερμανοί εφάρμοζαν αυστηρές πρακτικές.

Έστελναν τα δείγματα των υποψήφιων ασθενών σε ειδικά διαμορφωμένα γερμανικά εργαστήρια και αν «έβγαιναν θετικά» έστελναν τους ασθενείς σε καραντίνα. Οι Εβραίοι εκτελούνταν. Ο δρ Ματούλεβιτς προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο, προκειμένου να ξεγελάσει τους γερμανούς Και τα κατάφερε.
Ανακάλυψε πως χορηγώντας εμβόλιο με τα νεκρά βακτήρια της ασθένειας σε έναν υγιή άνθρωπο, τότε ο οργανισμός του παρήγαγε τα ίδια αντισώματα. Στο δειγματοληπτικό τεστ φαινόταν σαν να είναι φορέας της νόσου, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Οι δύο γιατροί είχαν ανακαλύψει τη σωτηρία χιλιάδων κρατούμενων και ήταν η ώρα να την εφαρμόσουν.
Η επίπλαστη επιδημία τύφου που έσωσε γύρω στους 8.000 Πολωνούς και Εβραίους από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (Πηγή: Youtube)

Χορήγησαν το εμβόλιο στον αδειούχο κρατούμενο. Έστειλαν το δείγμα αίματος στο γερμανικό εργαστήριο και λίγες μέρες αργότερα ενημερώθηκαν πως ο «ασθενής» τους διαγνώστηκε με τύφο. Αμέσως έστειλαν τα αποτελέσματα στις τοπικές αρχές, οι οποίες και διέταξαν να μην επιστρέψει στο στρατόπεδο.

«Αν σε μια περιοχή αναφέρονταν πολλές περιπτώσεις ασθενειών, τότε γινόταν αυτόματα μια περιοχή επιδημίας» σκέφτηκε ο Λεβόφσκι.

Η ιδέα της ψεύτικης επιδημίας είχε ήδη γεννηθεί. Δημιούργησαν χιλιάδες εικονικούς ασθενείς στην περιοχή Rozwadów, την οποία οι Γερμανοί δεν άργησαν να την «βάλουν σε καραντίνα». Οι ασθενείς δεν έμαθαν ποτέ την διαδικασία που ακολούθησαν οι γιατροί, παρά μόνο δεκαετίες αργότερα.

Οι καχύποπτοι Γερμανοί

Κατά τη διάρκεια της «επιδημίας», Γερμανοί στρατιωτικοί αναρωτήθηκαν «γιατί δεν πεθαίνουν» οι ασθενείς. Αποφάσισαν να στείλουν ένα κλιμάκια Γερμανών γιατρών, για να εξετάσουν τους ασθενείς και την περιοχή. Ο Λαζόφκι είχε συγκεντρώσει εκείνους που από τη φύση τους έμοιαζαν ασθενικοί σε μία βρώμικη αίθουσα και υποδέχτηκε τους γιατρούς επισκέπτες με ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.

Οι απεσταλμένοι, αφού έκαναν μερικές εξετάσεις αίματος στους υποτιθέμενους ασθενείς, έσπευσαν να φύγουν, φοβούμενοι τη μόλυνση. Ο δρ Λαζόφκσι και ο συνεργάτης τους χειρίζονταν με χειρουργική ακρίβεια τα δεδομένα της επίπλαστης επιδημίας. Μιμούνταν τη ροή των πραγματικών επιδημιών, παρουσιάζοντας περισσότερα κρούσματα τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες ενώ δεν δίσταζαν να στέλνουν και σε άλλους γιατρούς τους ασθενείς τους για μια δεύτερη γνωμάτευση.
O γιατρός Λαζόφσκι(Πηγή: Youtube)

Οι δύο γιατροί αποδείχτηκε πως έσωσαν γύρω στους 8.000 εβραίους και χριστιανούς από τα γερμανικά στρατόπεδα θανάτου. Αποκάλυψαν για πρώτη φορά το σχέδιό τους το 1977, δημοσιεύοντάς την πρακτική τους σε άρθρο για το ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες