Οι δέκα πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2021

Οι δέκα πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο!

 


Αυτοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στην κόλαση! Η έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα για την οδική ασφάλεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φανερώνει του λόγου το αληθές. Πως για να διασχίσεις αυτούς του δρόμους που σας παρουσιάζουμε, δε χρειάζεται να διαθέτεις μονάχα υψηλές οδηγικές ικανότητες και καθαρό μυαλό αλλά κυρίως, τύχη!

Οι ερευνητές της έκθεσης έλαβαν υπόψιν τους διάφορες παραμέτρους, όπως την κατάσταση του οδοστρώματος, εάν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες, τον αριθμό των νεκρών από τροχαία σε ολόκληρη τη χώρα, τις καιρικές συνθήκες και πολλούς ακόμα παράγοντες προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνα τους.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους αξιολόγησαν κάθε δρόμο με μία κλίμακα έως το 10 (χειρότερη βαθμολογία) σύμφωνα με το φόβο που προκαλεί σε όσους τον διασχίζουν (fear factor). Στην κορυφή του καταλόγου συνεχίζει να βρίσκεται ο δρόμος «North Yungas» στη Βολιβία, ο οποίος έχει και το παρατσούκλι «δρόμος του θανάτου».

Στην έκθεση συναντάμε και έναν ελληνικό δρόμο (Πατιόπουλο - Περδικάκι) ο οποίος περιγράφεται ως ένας δρόμος με «ελάχιστη πρόσφυση εξαιτίας χαλαρού οδοστρώματος» και «τεράστιες λακκούβες». Βέβαια για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, το συγκεκριμένο οδικό κομμάτι διέρχεται μέσα από δασικές εκτάσεις και χρησιμοποιείται κυρίως από κυνηγούς ή βοσκούς. Με άλλα λόγια, δεν εμφανίζει συχνή διέλευση ώστε να θεωρείται επικίνδυνος.

North Yungas Road - Βολιβία
Fear Factor: 10/10



Ο γνωστός και ως «Δρόμος του Θανάτου» είναι για μία ακόμη χρονιά ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. Και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να είναι! Με στενά και άνισα κομμάτια, που μερικές φορές έχουν μόλις 3 μέτρα πλάτος, με πολύ απότομα βουνά και απόκρημνες πλαγιές (εννοείται χωρίς προστατευτικές μπάρες), θέλει μεγάλη τύχη για να τον διασχίσει κανείς χωρίς απώλειες. Ειδικά εάν διασταυρωθείς με επερχόμενο όχημα, κάποιος, θα πρέπει να υποχωρήσει. Και που να πάει όμως. Ο δρόμος, συνδέει τη La Plaz με το Coroico, με τα πρώτα 40 km (από τα 64 km συνολικά) να θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα, αφού το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά ασταθές, το νερό από τους καταρράκτες μπορεί να παρασύρει το αυτοκίνητο σας, ενώ η πυκνή νέφωση είναι ικανή να σας κάνει να μη βλέπετε τη μύτη σας!
* Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στη Βολιβία) / 1.294

Nanga Parbat Pass - Πακιστάν
Fear Factor: 9/10



Αυτός ο δρόμος βρίσκεται στους πρόποδες του Nagna Parbat, ενός βουνού του Πακιστάν με 26.660 πόδια ύψος! Εξαιρετικό σημείο για φωτογραφίες και για φυσιολάτρες, εφιάλτης όμως για οποιοδήποτε άλλο και πόσω μάλλον για τους οδηγούς. Το πιο επικίνδυνο μέρος του δρόμου περιλαμβάνει μια στενή ανάβαση (πλάτους 3μ.) περίπου 10 χιλιομέτρων, σε σαθρό χωματόδρομο, γεμάτο βράχους και έντονες κατολισθήσεις. Ο μόνος τρόπος για να «περάσετε» αυτό το δρόμο είναι με τα πόδια. Και πάλι θα κινδυνεύετε.
* Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στο Πακιστάν) / 5.192

Zoji La - Ινδία
Fear Factor: 8/10



Πρόκειται για ένα υψηλό ορεινό πέρασμα στο ινδικό Κασμίρ, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαίων. Το οδικό αυτό κομμάτι -τρόπος του λέγειν τώρα οδικό κομμάτι- είναι στενό, λασπώδες ή παγωμένο (ανάλογα την εποχή), γεμάτο βράχους και «ντελαπαρισμένα» λεωφορεία! Και το καλύτερο: Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 3.528 μέτρων. Μη σου τύχει και χρειαστεί να τον διασχίσεις...
* Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στην Ινδία) / 105.725



Rodovia da Morte - Βραζιλία
Fear Factor: 8/10



Ο δεύτερος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Βραζιλίας έχει το παρατσούκλι «Highway of Death». Ο BR-116, ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους και τροχαία ατυχήματα ετησίως. Ξεχωρίζει για τα πολλά διαφορετικά είδη επιφάνειας του, με το κομμάτι που οδηγεί μέχρι το Σάο Πάολο να θεωρείται το πιο επικίνδυνο λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών αλλά και του βουνού, το οποίο πραγματικά «γλείφει» τα διερχόμενα αυτοκίνητα από τη στιγμή που απουσιάζουν πλήρως οι προστατευτικές μπάρες. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι καιρικές και οδικές συνθήκες που κάνουν το BR-116 ένα τόσο επικίνδυνο δρόμο. Οι επιθέσεις από οπλισμένες συμμορίες είναι καθημερινό φαινόμενο, με την Αστυνομία, να σφυρά αδιάφορα.
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στη Βραζιλία) / 37.594

Ruta 5 - Χιλή
Fear Factor: 8/10



Η έρημος Ατακάμα της Χιλής είναι από τις ξηρότερες στον κόσμο. Λέγεται μάλιστα ότι σε ορισμένες περιοχές δεν πέφτει σταγόνα βροχής όλο το χρόνο. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η έρημος απλώνεται από τη Βολιβία, το Περού και την Αργεντινή, το κεντρικό τμήμα, ανήκει στη Χιλή. Η εθνική οδός Ruta 5, διασχίζει την έρημο από βορρά προς νότο, με τα βενζινάδικα στο κομμάτι αυτό να θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Οι ισχυροί άνεμοι είναι επίσης ένα ζήτημα καθώς «τρέχουν» με τόσα χιλιόμετρα που μπορούν να αναποδογυρίσουν μέχρι και αυτοκίνητο! Ο κύριος παράγοντας κινδύνου όμως είναι η μονοτονία: εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα σε ατελείωτες «κενές» γραμμές κουράζουν το μάτι και εξαντλούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτά προσθέστε και τη συχνή, πυκνή ομίχλη που μειώνει την ορατότητα και... καλό σας ταξίδι!
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στη Χιλή) / 1.595

Trans Siberian Highway - Ρωσία
Fear Factor: 8/10



Ο παγωμένος δρόμος! Από τα δυτικά προς τα ανατολικά όπου και κυμαίνεται, δίνει τη δυνατότητα στους διερχόμενους οδηγούς να συναντήσουν τα πάντα στο διάβα τους. Έτσι, για να μην πλήττουν. Από παγωμένες επιφάνειες, σε κομμάτια με λάσπες και έντονες βροχοπτώσεις, μέχρι οδικά σημεία όπου ο δρόμος έχει κοπεί στα δυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, οι Αρχές, προτείνουν στους ριψοκίνδυνους οδηγούς που σκοπεύουν να διασχίσουν το δρόμο, να μεταφέρουν προμήθειες επιβίωσης μαζί τους γιατί υπάρχει τεράστια πιθανότητα να βρεθούν ακινητοποιημένοι σε κάποιο απομονωμένο και έρημο σημείο για μέρες!
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στη Ρωσία) / 26.567

James Dalton Highway - Αλάσκα
Fear Factor: 7/10



Ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 563 χιλιόμετρα και άνοιξε για τους οδηγούς το 1974 ώστε να επιτρέψει σε φορτηγά κυρίως τη μεταφορά προμηθειών στις όποιες επιχειρήσεις ή «σταθμούς» βρίσκονταν εκεί. Οι ανατροπές στον αυτοκινητόδρομο ελέω ισχυρότατων ανέμων από τα απόκρημνα βουνά, αλλά και οι πολικές θερμοκρασίες στην περιοχή (μέχρι και -62 βαθμούς Κελσίου) χαρίζουν με χαρακτηριστική ευκολία μια θέση στους πιο επικίνδυνους δρόμους του πλανήτη. Προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα ή να προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, από το 1994 και μετά, ξεκίνησαν περιπολίες με ελικόπτερα πάνω από το δρόμο δυο φορές την ημέρα.
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στην Αλάσκα) / 2.889

Guoliang Tunnel Road - Κίνα
Fear Factor: 7/10



Όχι και τόσο παλιά, υπήρξε μονοπάτι για τους χωρικούς του οικισμού Guolang, οι οποίοι κάποια στιγμή έσκαψαν το βουνό προκειμένου να έρχονται, που και που, σε επαφή με τον πολιτισμό. Αργότερα, η κινεζική κυβέρνηση, αποφάσισε να τους «ανοίξει» ένα «λίγο πιο μεγάλο μονοπάτι», προκειμένου να χωρά το πολύ, ένα αυτοκίνητο. Για αυτό το «καλό», για την κατασκευή του έργου δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι χωρικοί του οικισμού... Πλέον, αν και η κίνηση είναι ελάχιστη, ο δρόμος θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους του κόσμου λόγω της στενότητάς του, των «αποπνικτικών» σηράγγων του, των πολλών στροφών του (με την ανύπαρκτη ορατότητα) αλλά και της σχεδόν κάθετης «χάραξης» του βουνού που τον ενσωματώνει.
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στην Κίνα) / 65.225

Taroko Gorge Road - Ταιβάν
Fear Factor: 7/10



«Ταρόκο», στη γλώσσα της αυτόχθονης φυλής των «Τρούκου», σημαίνει μεγαλοπρεπές. Όσο όμορφος και επιβλητικός κι' αν ακούγεται αυτός ο χαρακτηρισμός για τον «Taroko Gorge Road» τόσο επικίνδυνος και απρόβλεπτος είναι! Οι τυφλές στροφές, τα στενά δρομάκια, η συνεχής πτώση του βουνού και το σαθρό – ασταθές έδαφος, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε η διαδρομή σας να εξελιχθεί σε περιπέτεια. Και αν όλα αυτά σας ακούγονται «λίγα», προσθέστε τον κακό χαμό που γίνεται από πεζούς, μηχανάκια και ζωήλατα, συν, τους τυφώνες που χτυπούν συχνά πυκνά την περιοχή και αν σας βαστάει πηγαίνετε! Μήπως τελικά είναι χαμηλά στη λίστα το «Taroko Gorge»;
* Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στην Ταιβάν) / 3.055

Nairobi-Nakuru Highway - Κένυα
Fear Factor: 7/10



Αντίθετα από τους προηγούμενους δρόμους, όπου κύριος παράγοντας επικινδυνότητας ήταν οι οδικές συνθήκες, σε αυτόν στο Ναϊρόμπι της Κένυα, αιτία είναι οι οδηγοί! Οι περισσότεροι που διασχίζουν την εθνική οδό βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα -για την τεχνολογία των οχημάτων που κατέχουν- και προσπερνούν χωρίς «αύριο», με αποτέλεσμα ο δρόμος να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη! Για να καταλάβετε, τη χρονιά που μας πέρασε, βεβαιώθηκαν 320 θάνατοι στην εθνική οδό Ναιρόμπι – Νακούρου. Η Αφρική, είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για οδήγηση, αφού τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, ανέρχονται σε 24,1 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.
*Θάνατοι από τροχαία (ανά έτος στην Κένυα) 9.611


drive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες