Έρευνα – σοκ: Πώς τα αεροπλάνα τραυματίζουν και σκοτώνουν ζώα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2021

Έρευνα – σοκ: Πώς τα αεροπλάνα τραυματίζουν και σκοτώνουν ζώα


Ο αριθμός των διαφόρων θηλαστικών ζώων που χτυπιούνται και σκοτώνονται από αεροπλάνα, αυξάνεται συνεχώς στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Τα σχετικά περιστατικά, που αφορούν από πολύ μικρά ζώα όπως τα τρωκτικά, μέχρι πολύ μεγάλα όπως οι καμηλοπαρδάλεις, αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό έως 68% και συμβαίνουν συνήθως κατά τη φάση προσγείωσης των αεροσκαφών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σαμάνθα Μπολ του ιρλανδικού Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Mammal Review», ανέλυσαν στοιχεία από εθνικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας και άλλες πηγές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Αυστραλία κ.α.).
Διαπιστώθηκε ότι διαφέρουν από χώρα σε χώρα τα είδη ζώων που χτυπιούνται από αεροπλάνα. Στις ΗΠΑ είναι κυρίως νυχτερίδες και ελάφια, στη Βρετανία, στη Γερμανία και στον Καναδά είναι λαγοί και σκύλοι, ενώ στην Αυστραλία νυχτερίδες.
Κατά μέσο όρο στη διάρκεια του έτους σε μια χώρα συμβαίνουν από ένα έως 39 τέτοια περιστατικά σε θηλαστικά, για κάθε ένα εκατομμύριο πτήσεις αεροπλάνων. Η μελέτη εντόπισε συνολικά 47 χώρες που έχουν κατά καιρούς αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις «συνάντησης» αεροπλάνων με θηλαστικά ζώα (όχι πουλιά, κάτι πιο συνηθισμένο).

Τα περιστατικά μπορούν, σύμφωνα με την έρευνα, να επηρεάσουν την ασφάλεια των επιβατών, να επιβαρύνουν οικονομικά τις αεροπορικές εταιρείες λόγω των ζημιών μερικές φορές στα αεροπλάνα τους, αλλά και να επιδράσουν αρνητικά στη βιοποικιλότητα. Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι στη διάρκεια 30 ετών οι ζημιές από τα χτυπήματα ζώων υπερέβησαν τα 103 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες