Μελέτη - Πώς η Κοκαΐνη μετατρέπει σε κανίβαλους τα εγκεφαλικά κύτταρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2021

Μελέτη - Πώς η Κοκαΐνη μετατρέπει σε κανίβαλους τα εγκεφαλικά κύτταρα

H απόλυτα καταστροφική φύση της κοκαΐνης αποτυπώνεται σε ακόμη μια μελέτη.

Η εθιστική διεγερτική κοκαΐνη κατηγορίας Α οδηγεί, όπως αποκαλύπτεται, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να «τρώνε» τον εαυτό τους, ακόμη και όταν πρόκειται για πολύ μικρές δόσεις λήψης της ναρκωτικής ουσίας.

Η έννοια της αυτοφαγίας

Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «υπονονομοριακές» δόσεις κοκαΐνης, σε συγκεντρώσεις μικρότερες από το ένα δισεκατομμύριο μοριακού, προκαλούν «κανιβαλιστική» συμπεριφορά στα νευρικά κύτταρα.


Όπως διαπιστώθηκε με πειράματα σε ποντίκια εντός του εργαστηρίου, οι νευρώνες συμμετέχουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο John Hopkins βρήκαν προηγουμένως υψηλές δόσεις κοκαΐνης που σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα προκαλώντας υπερδραστήρια αυτοφαγία.







Πώς οι μικρές δόσεις κοκαΐνης σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ωστόσο πώς οι μικρές δόσεις κοκαΐνης, τόσο χαμηλής συγκέντρωσης σε νανογραμμομοριακές της τάξης του 0,1, προκαλούν αυτοφαγία, η οποία συμβάλλει στη διεγερμένη κινητική δραστηριότητα.

«Η κοκαΐνη προκαλεί αυτοφαγία σε πολύ μεγάλο βαθμό», τονίζουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Molecular Psychiatry.






«Στην παρούσα μελέτη, δείχνουμε ότι η κοκαΐνη, σε μη τοξικές υπονονομοριακές συγκεντρώσεις, προκαλεί αυτοφαγία στους νευρώνες. Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι τα τοξικά επίπεδα κοκαΐνης προκαλούν αυτοφαγικό νευρωνικό κυτταρικό θάνατο. Εδώ, δείχνουμε ότι οι υπονονομοριακές συγκεντρώσεις κοκαΐνης προκαλούν νευρική αυτοφαγία», συμπληρώνουν.

Όλα τα κύτταρα του σώματος μπορούν να σκοτωθούν από τοξίνες, τραύμα ή ακραίες θερμοκρασίες και επίσης υποβάλλονται σε προγραμματισμένο θάνατο μέσω ορισμένων μηχανισμών.

Σε ένα μέσο ανθρώπινο σώμα, περίπου 60 δισεκατομμύρια κύτταρα πεθαίνουν καθημερινά από πργραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Ωστόσο, η κοκαΐνη, επιταχύνει σε τρομακτικό βαθμό της διαδικασία θανάτωσης.






Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/1091933/apokaluptiki-meleti-gia-tin-kokaini-pos-metatrepei-se-kanivalous-ta-egefalika-kuttara/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες