ΣΚΟΠΙΑ: Ξέσπασε νέος «εμφύλιος» για την καταγωγή των Αλβανών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2021

ΣΚΟΠΙΑ: Ξέσπασε νέος «εμφύλιος» για την καταγωγή των Αλβανών

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στη Βόρεια Μακεδονία ρίχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο ζητά να μην αλλάξει το σχολικό βιβλίο που αναφέρεται στην καταγωγή των Αλβανών της χώρας και είχε πριν αρκετές μέρες προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους.


Να σταματήσουν τις αλλαγές

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, VMRO-DPMNE, με ανακοίνωσή του κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και την υπουργό Παιδείας και Επιστημών, Μίλα Κάροβσκα, να σταματήσουν αμέσως την αλλαγή του βιβλίου της Γεωγραφίας, το οποίο σε ορισμένα κεφάλαια αναφέρεται στην καταγωγή των Αλβανών.

Κοροναϊός : Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί - Οι αριθμοί που θα άρουν το lockdown
«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με τη δήλωσή του για την αλλαγή των βιβλίων της Γεωγραφίας, διαπράττει σοβαρή παραβίαση στην ιστορία αυτής της χώρας, παρόλο που έχει υποσχεθεί στον λαό ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

»Είναι επίσης μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η μοναδικότητα του ‘μακεδονικού’ πολιτισμού. Σε αυτό το κράτος υπάρχει Ινστιτούτο Ιστορίας, επιστημονικό προσωπικό, υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικά έργα, Κρατικό Αρχείο, γεγονότα που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του λαού», τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

«Θα αφαιρεθούν»

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν αλλαγές μόνο στα επίμαχα κεφάλαια του βιβλίου, που αναφέρονται στην καταγωγή των Αλβανών, και όχι αλλαγή της ιστορίας, σημειώνει το echedoros-a.gr, επικαλούμενο την ιστοσελίδα portalb.mk.

«Στις εκδόσεις που έγιναν με τα χρόνια υπάρχουν αλλαγές σε πολλά βιβλία, μία από αυτές θα γίνει στο βιβλίο της Γεωγραφίας για το δεύτερο έτος του γυμνασίου. Με τις αλλαγές θα αφαιρεθούν εντελώς ορισμένα κεφάλαια και θα επιλυθούν θέματα τα οποία σήμερα έχουν καταργηθεί και ήδη έχουν σταλεί για διόρθωση, αλλά και το ίδιο το βιβλίο, στο πλαίσιο της αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών, θα αλλάξει το περιεχόμενό του», είχε δηλώσει ο Ζάεφ, στις 10 Φεβρουαρίου, όταν προέκυψε το θέμα.

Το VMRO-DPMNE δεν αποστασιοποιείται από τα επίμαχα κεφάλαια του βιβλίου της Γεωγραφίας ούτε από τις αναφορές για την καταγωγή των Αλβανών, απαιτώντας να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, σημειώνεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας portalb.mkα.

Εθνοτικό μίσος

Και τονίζεται ότι το VMRO-DPMNE ζητά τη στήριξη των πολιτών που καλούνται να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά δεν παίρνει θέση για τα αποσπάσματα του βιβλίου που προσβάλλουν αυτούς τους πολίτες.

Η μη διαγραφή της ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκαλούμε τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μη Αλβανούς, προερχόμενους από τους Ρομά ή του Τούρκους ούτε περιγράφοντάς τους ως κατακτητές ή δράστες.

Τα σημεία που θα αλλάξουν στο βιβλίο της γεωγραφίας δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό ή την ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τα γραπτά σε αυτά τα βιβλία υποκινούν το εθνοτικό μίσος και έρχονται σε αντίθεση με τη συνύπαρξη σε αυτήν τη χώρα που ονομάζεται συνεχώς πολυεθνική και το VMRO-DPMNE θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του καθώς τα κείμενα που ακολουθούν δεν έχουν καμία σχέση με την πολυεθνικότητα, υπογραμμίζεται και παρατίθεται απόσπασμα από τις επίμαχες αναφορές του βιβλίου:

Αποσπάσματα

Η σελίδα 99 λέει: Οι Αλβανοί ήταν Σλαβομακεδόνες, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί. Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας είναι κιρκάσιας, ρομά και τουρκικής καταγωγής.

Σε πολλά μέρη του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας 104 , αναφέρεται: Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία ήρθαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780.

Στη σελίδα 104 αναφέρεται: Οι Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στη Βόρεια Μακεδονία κακοποιούν, κλέβουν, απαγάγουν και σκοτώνουν ντόπιους Σλαβομακεδόνες. Γράφει, μάλιστα, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει τους Αλβανούς για αυτό.

Στη σελίδα 103 : Οι Αλβανοί εμφανίστηκαν ως κατακτητές στη δυτική περιφέρεια της χώρας.

Στη σελίδα 105 : Το Κοσσυφοπέδιο δεν αντιστοιχεί ως κράτος με το οποίο συνορεύει η Βόρεια Μακεδονία.

Στις σελίδες 84 και 85, στο μέρος του ορισμού της αρχαίας και της σύγχρονης Βόρειας Μακεδονίας, δεκάδες φορές το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας «γεννιέται» και «πεθαίνει», και αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία σαφούς εικόνας της ιστορίας της χώρας.

Τα λάθη γίνονται επίσης με την προέλευση των μειονοτήτων, επειδή όλοι οι λαοί έρχονται εδώ, δημιουργώντας την ιδέα ότι δεν υπάρχουν αυτόχθονες στη Βόρεια Μακεδονία, καταλήγει το δημοσίευμα.






Πηγή: https://www.tanea.gr/2021/02/20/world/voreia-makedonia-ksespase-neos-emfylios-gia-tin-katagogi-ton-alvanon/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες