Ψηφιακό άγχος: Όταν η τεχνολογία μας κατακλύζει - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2021

Ψηφιακό άγχος: Όταν η τεχνολογία μας κατακλύζει

 


Το άγχος είναι μια ψυχολογική και φυσιολογική κατάσταση που μας βάζει σε κατάσταση επιφυλακής και ότι, με χρόνιο τρόπο, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία. Μας αγχώνουν απροσδόκητα γεγονότα ζωής, ανησυχίες, ρουτίνα και δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτή είναι η περίπτωση του ψηφιακού άγχους, το οποίο αποτελείται από άγχος που σχετίζεται με μέσα επικοινωνίας, τεχνολογικές συσκευές και, κυρίως, κοινωνικά δίκτυα.



Το ψηφιακό άγχος έχει χαρακτηριστεί το άγχος που δημιουργείται θέλοντας να συνδυάσει τη ζωή στο διαδίκτυο με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Παράγεται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης: κοινωνικά δίκτυα, πληροφορίες που λαμβάνονται στα μέσα, email, λήψη πολλών ειδοποιήσεων από την εργασία κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1995 μόνο το 10% του ενήλικου πληθυσμού χρησιμοποίησε το διαδίκτυο, ενώ το 2011 έδειξαν ήδη περίπου το 80%. Το 2020, τα νούμερα αυξήθηκαν σε 91% στην Ισπανία, 96% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 99% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη θέση στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό.
 


Από αυτά τα ποσοστά, οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο 6 ώρες συνδεδεμένοι με κινητά τηλέφωνα, επικρατώντας στη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων. Αν και οι αριθμοί μπορεί να είναι ανησυχητικοί, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφύγουμε από την τεχνολογία. Είναι μια πρόοδος που είναι εδώ για να μείνει και να αυξηθεί. Έτσι, σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς περιβάλλουμε συνεχώς και βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και ψηφιακές συσκευές. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ξεχνάμε να συνδεθούμε με τη ζωή εκτός σύνδεσης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες