Κορονοϊός: Ανοιχτό να έρθει και στην Ελλάδα το εμβόλιο Sputnik - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2021

Κορονοϊός: Ανοιχτό να έρθει και στην Ελλάδα το εμβόλιο Sputnik

Με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να στρέφεται προς το εμβόλιο της Ρωσίας, το Sputnik V. Και αν αυτό αποφασιστεί, ανάμεσα στις χώρες που θα το παραλάβουν θα είναι, φυσικά, η Ελλάδα.


Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προμηθευτεί το εμβόλιο Sputnik από τη Ρωσία, η απάντηση ήταν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες στηρίζονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που είναι αρμόδιο να δώσει έγκριση ή όχι.


Που σημαίνει πως αν ο EMA δώσει το «πράσινο φως» στο Sputnik, τότε δεν αποκλείεται η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί κι αυτό το εμβόλιο.


Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, δεν αποκλείεται το Sputnik – V να πάρει άδεια για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Φεβρουάριο ή τις αρχές Μαρτίου.


Ήδη, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία δεν έχουν αποκλείσει, όπως και η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο που παράχθηκε στη Ρωσία, σε περίπτωση που αυτό πάρει έγκριση από τον EMA.


Το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν με συμπτωματική Covid-19,έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών.


Το ρωσικό εμβόλιο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου. Οι δυο δόσεις του χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών.


Το εμβόλιο της AstraZeneca

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες και για το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι κεντρικά η Ε.Ε.) έχουν αποφασίσει να μην το κάνουν σε ανθρώπους άνω των 65 (Γερμανία) ή άνω των 55 (Ισπανία).


Οι επιτροπές που επιβλέπουν την εκστρατεία εμβολιασμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συστήσει να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικιωμένους, συνήθως στην ομάδα άνω των 65 ετών.


Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Το θέμα θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα αποφανθεί και η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τις εν λόγω αποφάσεις.


Ένα ενδεχόμενο είναι να μη γίνει στους άνω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 αλλά στους νεότερους. Ακόμα, όμως, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.






Πηγή: https://www.newsit.gr/ellada/koronoios-anoixto-na-erthei-kai-stin-ellada-to-emvolio-Sputnik/3215099/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες