Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από 22 Μαρτίου - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από 22 Μαρτίου

Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο. Αν η επανεκκίνηση αρχίσει από τον Μάρτιο, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.     


Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανεμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα». 


«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε», εξήγησε. 


«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών», προσέθεσε. 


Το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατ. ευρώ, επανέλαβε. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε. 


«Αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», εκτίμησε και επεσήμανε πως δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.


«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», απάντησε, σχετικά με τη φετινή πορεία του ΑΕΠ. 


«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», σημείωσε.


Επιπλέον, δήλωσε πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».


Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, υποστήριξε πως το «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021» και κατέληξε, λέγοντας πως μέσα στο α΄ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here