Σεισμός Ελασσόνα: Νέα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαρτίου 13, 2021

Σεισμός Ελασσόνα: Νέα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή


Η δόνηση έγινε 17 χιλιόμετρα Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα σεισμοί 3,7, 3,6 και 3,9 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ανάστατοι οι κάτοικοι, βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια. Στην περιοχή κάθε μέρα γίνονται πολλοί μετασεισμοί, κάτι για το οποίο είχαν ενημερώσει οι σεισμολόγοι λέγοντας πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει για μήνες.



Υπενθυμίζεται πως στις 3 Μαρτίου ο Εγκέλαδος χτύπησε με 6,3 Ρίχτερ την περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές, ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του κατέλληξε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Ο σεισμός εκείνος έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στην Αττική

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί λίγα λεπτά μετά μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ και 4,9 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή Καστράκι, αλλά και στην Εθνική Οδό Λάρισας – Ελασσόνας.



Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Μπορεί όμως να γίνει αντιληπτός είτε από την ταλάντωση των φωτιστικών σωμάτων ή τη μετατόπιση των αντικειμένων που βρίσκονται στα ράφια ενός σπιτιού.
Ο σεισμός δημιουργείται συνήθως μέσα στο γήινο φλοιό. Το σημείο, βαθιά μέσα στο φλοιό της γης, στο οποίο “γεννιέται” ο σεισμός, ξεκινά δηλαδή το σπάσιμο των πετρωμάτων που προκαλεί το σεισμό, ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο.
Όταν συμβεί ένας σεισμός σε μια περιοχή, όλοι μιλούν συνήθως για τρία πράγματα: το επίκεντρο, το μέγεθος και την ένταση.

Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία.

Μέγεθος είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό. Αυτή η ποσότητα είναι συγκεκριμένη, μοναδική για κάθε σεισμό και υπολογίζεται με μαθηματικούς τύπους, χρησιμοποιώντας στοιχεία που καταγράφουν ειδικά όργανα τα οποία ονομάζονται σεισμογράφοι. Οι μετρήσεις του μεγέθους γίνονται με βάση την κλίμακα Ρίχτερ. Σεισμοί με μέγεθος μικρότερο των 4,0 Ρίχτερ δεν προκαλούν συνήθως ζημιές, ενώ αυτοί με μέγεθος μικρότερο των 2,0 Ρίχτερ δεν γίνονται αισθητοί. Αντίθετα εκείνοι με μέγεθος μεγαλύτερο των 5,0 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές. Οι σεισμοί μπορούν να γίνουν αισθητοί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και έχουν διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού. Μέχρι σήμερα ο τόπος, ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται για το σκοπό αυτό.



Η ένταση μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Η ένταση μετριέται σε βαθμούς Μερκάλλι και εξαρτάται από το εάν ένας σεισμός έχει βλάψει μια περιοχή ή όχι. Δεν είναι δηλαδή ένας αριθμός μοναδικός, όπως το μέγεθος και διαφέρει από μέρος σε μέρος. Σε μια τοποθεσία κοντά στο επίκεντρο, η ένταση του σεισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι μακριά από αυτό.
Εμείς καταλαβαίνουμε ένα σεισμό από τη δόνηση που προκαλεί. Ανάλογα με το πόσο κοντά είμαστε στο επίκεντρο ή πόσο είναι το μέγεθος του σεισμού τον αισθανόμαστε διαφορετικά. Η ένταση του σεισμού είναι ακριβώς ένας τρόπος για να μετρήσουμε τ’ αποτελέσματά του σ’ εμάς!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες