Στην Τανζανία η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον κορονοϊό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2021

Στην Τανζανία η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον κορονοϊό

Τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα lockdowns και τα εμβόλια δεν κρίνονται απαραίτητα. Υπάρχει, άλλωστε, ο Θεός για να προστατεύσει τους πολίτες.Οι πολίτες θα πρέπει να μη ζουν σε κλίμα φόβου και καλό θα είναι να εμπιστευτούν τον Θεό αλλά και τις παραδοσιακές αφρικανικές θεραπείες ώστε να αποφύγουν τον ιό». Αυτή είναι η επίσημη θέση των αρχών της Τανζανίας, αναφορικά με την πανδημία και τον κορονοϊό. Μία χώρα 59 εκ. κατοίκων βρίσκεται πραγματικά στο έλεος του Μεγαλοδύναμου και μπορεί να ευχαριστεί τον Πρόεδρο John Magufuli για αυτό. Τα επίσημα στατιστικά κάνουν λόγο για 509 κρούσματα και μόλις 21 θανάτους από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Φυσικά, αυτό δε λέει τίποτα, καθώς η Τανζανία έχει πάψει εδώ και πολλούς μήνες να δίνει οποιοδήποτε στατιστικό στοιχείο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό.
Την ίδια στιγμή, τα γειτονικά κράτη ζουν και εκείνα το μαρτύριό τους: μέχρι χθες, η Κένυα έχει καταγράψει περισσότερα από 100 χιλιάδες κρούσματα και 1879 θανάτους ενώ η Ζάμπια περίπου 70 χιλιάδες κρούσματα και 1137 θανάτους. Μάλιστα, και αυτές οι δύο χώρες ελέγχονται για το κατά πόσο ή όχι καταγράφουν την πραγματική κατάσταση.
«Έχω κουραστεί να πηγαίνω σε κηδείες» δήλωσε πρόσφατα ο Zacharia Issay, μέλος της κυβέρνηση του Magufuli, σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει το κόμμα του. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής οι προσπάθειές του φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Ο Θεός προστατεύει από τον κορονοϊό
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο Magafuli έκανε μία πολύ φιλόδοξη δήλωση μέσα από εκκλησία της πρωτεύουσας Ντοντόμα: «Η Τανζανία είναι Covid-free. Η επιδημία νικήθηκε από τη χάρη του Θεού». Όσο και αν οι διεθνείς οργανισμοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον κορονοϊό, ο Πρόεδρος της Τανζανίας δεν έδειχνε να ανησυχεί καθόλου. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, όμως, η τύχη του αγνοείται. Οι κακές γλώσσες λένε ότι μάλλον νοσηλεύεται χτυπημένος από την Covid-19.

Τι ακριβώς έχει κάνει η κυβέρνηση Magafuli όλους αυτούς τους οδυνηρούς μήνες; Έπαψε να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ (σ.σ: παρότι υπάρχουν αναφορές για νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα), δεν εφάρμοσε lockdowns, κράτησε ανοιχτά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, ενώ για κανένα λόγο δεν απαγόρευσε τις θρησκευτικές λειτουργίες. Μάλιστα, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αγοράσει εμβόλια.
Όσο άλλες αφρικανικές χώρες συντάσσονται με τον COVAX, την πρωτοβουλία του ΠΟΥ για ισομερή διανομή των εμβολίων παγκοσμίως δηλαδή, ο Πρόεδρος Magafuli συνεχίζει αδιάφορα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδύναμες οικονομικά χώρες έχουν ούτως ή άλλως τρομερή δυσκολία να εκτελέσουν προγράμματα εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό καθώς τους λείπουν τα φαρμακευτικά υλικά. Παρ’ όλα αυτά, η Ρουάντα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κάποια λίγα εμβόλια για τον πληθυσμό της.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ καθώς τα ρεπορτάζ που έρχονται από την Τανζανία κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση: οι πιο πλούσιοι κάτοικοί της οργανώνουν ταξίδια σε γειτονικές χώρες όπου και λαμβάνουν το πολυπόθητο εμβόλιο. Έτσι, ο λαός της αφρικανικής χώρας έχει να παλέψει εκτός από την κατάφωρη αδικία με την οποία προχωρούν οι παγκόσμιοι εμβολιασμοί, και με τις επικίνδυνες τακτικές της κυβέρνησής του.
Τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη του πλανήτη αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Την ίδια στιγμή που χώρες όπως το Ισραήλ ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, άλλες δεν έχουν ξεκινήσει καν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα o κορονοϊός να συνεχίζει το φονικό του ταξίδι ενώ παράλληλα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να μεταλλάσσεται. Η πανδημία της Covid-19 έχει αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι δε γνωρίζει σύνορα – τόσο γεωγραφικά όσο και ταξικά.
Όλα όσα συμβαίνουν στην Τανζανία αποτελούν ένα μικρό μάθημα, μία ακραία εκδοχή κακοδιαχείρησης όσον αφορά τον κορονοϊό. Μία κυβέρνηση που αρνείται να πάρει μέτρα, ένα πολιτικό προσωπικό που περιμένει από τον Θεό και την εκκλησία να βάλουν το μαγικό τους χεράκι, μία οικονομική κατάσταση που χωρίζει τους πολίτες σε ανθρώπους δύο ταχυτήτων.
Σε αντίθεση με άλλες φόρες όμως, όπου ο Δυτικός Κόσμος είχε τη δυνατότητα να αδιαφορεί για τα βάσανα της Αφρικής, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όσο χώρες σαν την Τανζανία λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια για τον κορονοϊό, οι ευρωπαϊκές πόλεις δε θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες