Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπεις; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαρτίου 20, 2021

Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπεις;

 


Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπεις;

Ο διάσημος ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόιντ είχε περιγράψει τα όνειρα ως τον «βασιλικό δρόμο για το υποσυνείδητο». Υποστήριζε ότι αναλύοντας τις εικόνες που βλέπουμε στα όνειρά μας μπορούμε να φέρουμε στο φως τις σκοτεινές και κρυμμένες επιθυμίες μας που ζουν καταπιεσμένες στο υποσυνείδητο και ευθύνονται για τις νευρώσεις.


Ο Καρλ Γιούνγκ, άλλος διάσημος ψυχαναλυτής, θεωρούσε ότι τα όνειρα είναι η προσπάθεια του ψυχικού μας κόσμου να μας επικοινωνήσει σημαντικά μηνύματα. Επίσης, θεωρούσε ότι τα όνειρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Πίστευε μάλιστα ότι τα όνειρα περιστρέφονται γύρω από αρχετυπικές εικόνες που προέρχονται από το συλλογικό υποσυνείδητο, γι’ αυτό και πολλά όνειρα είναι επαναλαμβανόμενα σε πολλές και διαφορετικές κουλτούρες.

Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικά συνηθισμένα όνειρα και τι μπορεί να σημαίνουν.
Όνειρα σχετικά με πτώση

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κάθιδροι από ένα όνειρο ότι έπεφταν από μεγάλο ύψος. Μία συνηθισμένη ερμηνεία τέτοιων ονείρων είναι ότι το άτομο αυτό έχει κάποιο «ανοιχτό» θέμα στη ζωή του, κάτι που το απασχολεί και που δεν πάει καλά. Ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις περισσότερη σημασία σε αυτό που σε απασχολεί, να το δεις από διαφορετική γωνία και ενδεχομένως να του δώσεις μία διαφορετική λύση. Τα όνειρα που σχετίζονται με την πτώση σχετίζονται με την αδυναμία ελέγχου του εαυτού και της ζωής. Είναι σύμβολα του φόβου και της αγωνίας σου να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Σκέψου την πτώση σαν μία ανάγκη να αφεθείς περισσότερο και να αρχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή σου περισσότερο.
Όνειρα καταδίωξης

Ένα άλλο συνηθισμένο όνειρο είναι ότι κάποιος γνωστός σου ή και άγνωστος σε καταδιώκει. Εσύ τρέχεις για να σωθείς και η αίσθηση σου είναι ότι δεν προλαβαίνεις, ότι ο καταδιώκτης σου θα σε πιάσει. Στις αναλύσεις ονείρων η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι αυτά τα όνειρα δείχνουν ότι προσπαθείς να αποφύγεις κάτι στη ζωή σου. Ένα κλειδί ερμηνείας σχετίζεται με το ποιος σε κυνηγάει. Αν ονειρεύεσαι ότι σε κυνηγάει ένα άγριο ζώο, αυτό συμβολίζει ότι τρέχεις να κρυφτείς από τον δικό σου θυμό, άγχος ή άλλο έντονο συναίσθημα. Αν πάλι ο καταδιώκτης σου είναι κάποιος άγνωστος, ίσως αυτό να δείχνει ότι φοβάσαι την αγάπη, τη συναισθηματική εγγύτητα ή ότι κάποιος σε πλήγωσε ψυχολογικά στο παρελθόν και ακόμα κουβαλάς αυτό το τραύμα.
Όνειρα σχετικά με πτήση

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν στον ύπνο τους ότι πετάνε. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ένα ευχάριστο όνειρο, αλλά για κάποιους άλλους μπορεί να είναι μία τρομακτική εμπειρία. Τα όνειρα που σχετίζονται με πτήσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαμετρικά αντίθετα συναισθήματα. Από τη μία μπορεί να αντανακλούν το συναίσθημα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αίσθησης ότι κανείς έχει μπροστά του πολλές δυνατότητες. Επίσης, είναι πιθανό ότι το ίδιο όνειρο αποτελεί μία υπενθύμιση ότι η ζωή είναι δύσκολη και το άτομο που ονειρεύεται θέλει να δραπετεύσει από την καθημερινότητά του. Για κάποιους άλλους θεωρητικούς της ερμηνείας των ονείρων, η πτήση μπορεί να αντιπροσωπεύει την αίσθηση της ελευθερίας και της σεξουαλικότητας -ειδικά την ανάγκη να εκφράσει κανείς τη σεξουαλικότητά του χωρίς αναστολές.
Όνειρα σχετικά με το να είσαι γυμνός δημοσίως

Επίσης συνηθισμένο όνειρο είναι όταν κανείς βλέπει ότι εμφανίζεται στο σχολείο, στη δουλειά του ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση όπως τον γέννησε η μαμά του -δηλαδή γυμνός. Σε μία παραλλαγή του ονείρου, το άτομο βλέπει ότι εμφανίζεται κάπου και δε φοράει παπούτσια. Αυτά τα όνειρα είναι μία ένδειξη ότι δεν αισθάνεσαι αυθεντικός, ότι ντρέπεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά και την κρίση των άλλων. Στα όνειρα που εμφανίζεσαι γυμνός έχεις τον φόβο ότι εκτίθεσαι, ότι οι άλλοι σε βλέπουν με όλες τις ατέλειες και τα ελαττώματά σου.
Όνειρα σχετικά με απώλεια δοντιών

Ένα άλλο συχνό όνειρο είναι το να βλέπεις ότι χάνεις ένα ή περισσότερα δόντια. Αυτού του είδους το όνειρο μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Μία εξήγηση είναι ότι ανησυχείς ιδιαίτερα για την εμφάνιση και το πόσο ελκυστική-ος είσαι. Σε ένα άλλο επίπεδο, μπορεί να ανησυχείς για το πόσο καλά επικοινωνείς και εκφράζεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τους φόβους σου. Μία τρίτη, λίγο διαφορετική εξήγηση, είναι ότι ντρέπεσαι για κάποιο θέμα. Τα δόντια σχετίζονται με την ικανότητα του να δαγκώνουμε, να μασάμε, να μιλάμε ξεκάθαρα -δηλαδή με λειτουργίες που διασφαλίζουν τη φυσική και ψυχολογική μας ακεραιότητα. Όταν τα χάνουμε στο όνειρό μας, ενδεχομένως εκφράζουμε τον φόβο μας ότι χάνουμε και την προσωπική μας δύναμη, την ικανότητά μας να είμαστε αποτελεσματικοί και να προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Όνειρα σχετικά με θάνατο

Αυτή η κατηγορία ονείρων είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Οι άνθρωποι ονειρεύονται είτε ότι πεθαίνει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο είτε ότι πεθαίνουν οι ίδιοι. Τα όνειρα αυτά συχνά κρύβουν τον φόβο του αγνώστου και το άγχος και την αγωνία μίας επικείμενης αλλαγής και, φυσικά, δεν είναι προφητικά. Οι αλλαγές είναι εξίσου τρομακτικές με τον θάνατο -κανείς δεν ξέρει με απόλυτη σιγουριά τι θα βρει από την άλλη πλευρά. Συχνά τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν βλέπουν τέτοια όνειρα. Πρόκειται για τις αλλαγές που περνάνε στη ζωή τους καθώς μεταβαίνουν από την παιδική στην εφηβική ηλικία ή από την εφηβεία στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Τα όνειρα αυτά μπορεί να σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής, αλλά και το άγχος που φέρνει η αλλαγή και το πέρασμα σε μία νέα φάση ζωής.
Όνειρα σχετικά με εξετάσεις

Χρόνια αφού έχει τελειώσει κανείς με τα μαθήματα, τα τεστ και τις εξετάσεις, μπορεί να ξυπνάει κάθιδρος μέσα στη νύχτα από ένα όνειρο που σχετιζόταν με κάποιες εξετάσεις που είχε να δώσει και στις οποίες δεν πήγε καλά ή αγχώθηκε. Τα όνειρα που σχετίζονται με το να γράφεις διαγωνίσματα, τεστ και εξετάσεις, είναι όνειρα που αντικατοπτρίζουν τον φόβο της αποτυχίας. Όταν βλέπεις στον ύπνο σου ότι άργησες να εμφανιστείς στις εξετάσεις, ότι ξέχασες αυτά που είχες μελετήσει ή νιώθεις απροετοίμαστη-ος να τις περάσεις, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι πιέζεσαι, ότι περνάς μία περίοδο στη ζωή σου με στρες και ένταση και δε νιώθεις έτοιμη-ος να τα διαχειριστείς όλα αυτά.

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι τα όνειρά σου είναι μοναδικά και προσωπικά, ακόμα και αν έχουν κάποιο κοινό θέμα. Η σύγχρονη νευροφυσιολογία υποστηρίζει ότι τα όνειρα είναι υποπροϊόν του εγκεφάλου μας όταν ξεκουράζεται και φέρνει στην επιφάνεια εικόνες, ακούσματα, ερεθίσματα και εμπειρίες που είχαμε μέσα στη μέρα μας. Τα όνειρά μας συχνά αντικατοπτρίζουν αυτά που μας συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, τις έγνοιες, τα άγχη, τους φόβους, τις επιθυμίες μας. Όταν αναλύεις τα όνειρά σου να θυμάσαι ότι σχετίζονται με τη δική σου εμπειρία και ότι μπορείς μέσα σε αυτά να βρεις κρυμμένους φόβους και ανησυχίες σου. Πάντως, αντί να υπερ-αναλύεις τα όνειρά σου, είναι προτιμότερο να καταγράψεις τους φόβους και τα άγχη σου και να κάνεις ένα πλάνο για το πώς να τα διαχειριστείς, ώστε να γίνει η ζωή σου καλύτερη.



* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.



Πηγή: https://varvogli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες