Άσχημα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, στο τραπέζι να επιτραπεί το ψάρεμα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2021

Άσχημα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, στο τραπέζι να επιτραπεί το ψάρεμα

Δεν φαίνεται στον ορίζοντα η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, καθώς τότε κορυφώνεται η πανδημία. Εισήγηση για να επιτραπεί το ψάρεμα, άγνωστο αν θα μπει στο τραπέζι το κυνήγι.

Μέρα αποφάσεων είναι η σημερινή για την άρση μέτρων μετακινήσεων και για το άνοιγμα κομμωτηρίων, ωστόσο οι επιστήμονες δείχνουν διχασμένοι, ενώ φαίνεται ότι τα νέα είναι άσχημα για τη μετακίνηση εκτός νομού, θετικά για το ψάρεμα και άγνωστα για το κυνήγι. 

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι άσχημα, καθώς η κορύφωση της πανδημίας υπολογίζεται μετά το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα επανέλθει η μετακίνηση εκτός νομού. 

Την δική του εκτίμηση για τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην χώρα μας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, το lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας έκανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κοροναϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση», σημείωσε ο καθηγητής στο OPEN.

Εξαδάκτυλος: Τι είπε για το ψάρεμα

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του ΠΙΣ, που «διέλυσε» τις φήμες για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση.

«Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν, γιατί νομίζω δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία αναμένεται να δοθούν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση των μέτρων, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, σχολίασε για τα μέτρα που ακούγεται πως θα αλλάξουν (άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων νυχιών και αρχαιολογικοί χώροι) ότι, «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, θα γίνει σε μια ώρα».

Ερωτηθείς για το γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ξεκαθάρισε πως «έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται 50% πιο γρήγορα από τον άλλο, που μεταδίδεται 4 φορές πιο πολύ από τη γρίπη».

Ανοικτός εμφανίστηκε, ωστόσο, το ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα για το οποίο είπε ότι «μόνο καλό θα μας κάνει», αναφέροντας πως «θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες υπαίθρου». Για την ώρα είναι άγνωστο αν στο τραπέζι θα πέσει και το κυνήγι.

«Κάνουμε μία εισήγηση που μπορεί να είναι ή να μην είναι αποδεκτή», επεσήμανε για το ρόλο της Επιτροπής, ενώ αρνήθηκε να πει την άποψή του για το άνοιγμα των προαναφερθείσα δραστηριοτήτων, αναφέροντας πως «θα μου επιτρέψετε να πω αρμοδίως την άποψή μου μετά τις 10».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που του ετέθησαν, σχετικά με το ρόλο του καθηγητή Τσιόδρα στην Επιτροπή είπε πως, «η συμμετοχή του Τσιόδρα στην Επιτροπή είναι διαρκής και όπως ήταν πάντα», τονίζοντας πως «αδικούν αυτές οι φήμες τον καθηγητή που έχει δώσει την ψυχή του και αφιερώνει το σύνολο της ημέρας μπορεί και της νύχτας για το σκοπό αυτόν».

Χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το να νομίζει κάποιος πως «αν αρθούν αύριο τα μέτρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα», περιγράφοντας πως θα μπούμε σε μία τραγική κατάσταση με εκρηκτική μετάδοση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Δεν έχουμε δυνατότητα να στείλουμε τους διασωληνωμένους σε άλλη χώρα», σχολίασε αιτίαση συναδέλφου του που πρότεινε την άρση του lockdown και κατέληξε λέγοντας πως «αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σήμερα, δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά σε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε».

«Καταστροφικό» χαρακτήρισε να γίνει ανεξέλεγκτα η άρση των περιοριστικών μέτρων ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παυλάκης, ερωτηθείς για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

«Είμαι κατά του ‘ανοίξτε τα όλα’, κατά του συνθήματος ότι μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί αυτό θα ερμηνευτεί ότι "άντε, μπορούμε να πάμε στην Ερμού" και θα έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει στους πολίτες ότι αυτή η στιγμή δεν είναι για να ανοίγουμε. Θα ανοίξουμε σε 2-3 εβδομάδες».

Για το άνοιγμα πρότεινε να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για γρήγορα τεστ: «Για παράδειγμα, στους χώρους εργασίας. Αυτό θα βελτίωσει πάρα πολύ την κατάσταση».

Ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό».

Χαρακτήρισε «υπεραπλούστευση» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι "τελειώσαμε"».

Ο γιατρός επέμεινε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορονοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. «Να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτέθηκε», είπε σχετικά.






Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/85028-asxima-nea-gia-ti-metakinisi-ektos-nomoy-to-pasxa-sto-trapezi-na-epitrapei-to-psarema-agnosto-to-kynigi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες