Πως θα γίνεται η απαλλαγή φόρου για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2021

Πως θα γίνεται η απαλλαγή φόρου για τα ανείσπρακτα ενοίκια


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι τι θα κάνουν με ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην φορολογική δήλωση.
Και αν το πρόβλημα ήταν μεγάλο τα προηγούμενα χρόνια, εφέτος είναι ακόμη πιο οξύ. Ένας λόγος ότι τα ενοίκια που δεν πληρώθηκαν από τους ενοικιαστές είναι περισσότερα και επίσης τα δικαστήρια είναι κλειστά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προβούν σε ένδικες ενέργειες, ώστε να μην φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το θέμα θα λυθεί με την κοινοποίηση από την πλευρά των ιδιοκτητών στους ενοικιαστές μίας απλής εξώδικης δήλωσης. Έτσι θα αποφύγουν να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020 και να μην έχουν μπλεξίματα με την εφορία.
Η πρόταση για να επιλυθεί το θέμα με απλό εξώδικο έχει κατατεθεί από την ΠΟΜΙΔΑ και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών την μελετά σοβαρά, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες που να απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.
Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το θέμα, αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.


Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ειδικά για το 2020 η αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Η ρύθμιση δηλαδή θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.

Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες