Η Αττική «έπεσε» - Τέλος οι ΜΕΘ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Η Αττική «έπεσε» - Τέλος οι ΜΕΘ

Δραματική η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής. Αγωνία για τις ΜΕΘ, ενώ στο τραπέζι είναι και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. 


Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ζητώντας την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και τη διαχείριση του συνόλου των ΜΕΘ «αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιαννάκος, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (02/03/2021), κενές κλίνες υπήρχαν 2 στο ΚΑΤ, 1 στο «Γεννηματάς», 2 στον «Ερυθρό Σταυρό», 3 στο «Σωτηρία», 7 στο «Αττικόν».


Από το απόγευμα, 7 κλίνες μπαίνουν στο σύστημα από το Ιπποκράτειο.


«Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο»

«Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο. Στο Αττικό είναι επικίνδυνη η διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού. Στη χθεσινή εφημερία γέμισαν οι κλινικές κορονοϊού, βραχείας (νοσηλείας). Νοσηλεύουν θετικά περιστατικά και ύποπτα κρούσματα στην παθολογική κλινική που υπάρχουν 19 ασθενείς άλλων παθήσεων και μάλιστα κάποιοι αιματολογικοί ασθενείς. Έχουμε ήδη 9 ασθενείς που κόλλησαν. Χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους με κίνδυνο διασποράς του ιού. Χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους, περιστατικά κορονοϊού με άλλων παθήσεων. Είναι και ευχαριστημένη η διοίκηση του Αττικού που αναπτύχθηκαν μόνο 41 ράντζα χθες στην εφημερία!», ανεφερε ο κ. Γιαννάκος.


«Να επισημάνω σήμερα το πρωί κατά την επίσκεψή μου στο Αττικό, με πλησίασαν συνάδελφοι κατάκοποι και ιδρωμένοι από την ένταση της δουλειάς τη νύχτα, να μου πουν για την αδικία της μη ένταξής μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης, μία συνάδελφος μου είπε ότι μπορώ να βγω και σήμερα στη σύνταξη, αλλά δεν θα λιποτακτήσω, δεν θα αφήσω μόνος τους συναδέλφους. Και αυτό το κάνουν πράξη 5.000 συνάδελφοι που δικαιούνται σύνταξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


Κατά τον κ. Γιαννάκο, για να αρθεί το lockdown πρέπει να αυξηθούν τα τεστ.


«Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες με κορονοϊό, πολλοί εργαζόμενοι από τις ίδιες δουλειές, από γηροκομεία που βαπτίζονται γενικές κλινικές και έτσι δεν έγινε εμβολιασμός. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Άρτας γέμισε με 25 περιστατικά κορονοϊού, όταν την περασμένη εβδομάδα είχε 3 ασθενείς. Ήδη 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ετοιμάζουν άλλη μία κλινική κορονοϊού, ενώ ΜΕΘ covid δεν έχουν».


Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

«Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες. Άνοιξαν προχθές 9 κλίνες στο «Αγία Όλγα» με μετατροπή γενικής και γέμισαν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας τα εξής:

- 14 κλίνες στον «Ερυθρό Σταυρό» επίσης με μετατροπή, γέμισαν οι 12.

- Στο ΚΑΤ αυξήθηκαν σε 28 και σε δύο ημέρες νοσηλεύονται 26.

- Στον «Ευαγγελισμό» πρόσθεσαν 2 κλίνες, στη ΜΑΦ γεμάτα όλα.

- Στο «Σωτηρία» έχουν αυτή τη στιγμή 3 κλίνες κενές, σε λίγο θα γεμίσουν.

- Στο «Αττικό» δώσανε σήμερα 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, με μετατροπή της γενικής και ήδη γέμισαν οι 3 κλίνες. Η εκτίμηση είναι ότι έως αύριο δεν θα υπάρχει καμία. Το «Αττικό» έμεινε με 5 κλίνες γενικής ΜΕΘ.

ΚΑΤ: 26 ασθενείς στις 28 κλίνες.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 Κλίνες.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 15 ασθενείς στις 16 κλίνες.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 81 ασθενείς στις 84 κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 46 ασθενείς στις 46 κλίνες

ΝΜΙΤΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: από απόγευμα 4 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.

ΑΤΤΙΚΟ: 36 ασθενείς στις 43 κλίνες.

ΚΕΝΕΣ: 19.


Eυαγγελισμός: Πέντε διασωληνωμένοι σε απλή κλινική γιατί δεν υπάρχει ΜΕΘ

Μιλώντας στο Mega, ο επικεφαλής της μονάδας COVID-19 του «Ευαγγελισμού», Ευάγγελος Μπαλής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν, καθώς το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του, ενώ στον Ευαγγελισμό όλες οι κλίνες είναι γεμάτες.


«Πριν μια ώρα υπήρχαν ασθενείς, νέοι άνθρωποι από 30 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κλίνες να νοσηλευτούν. Βρίσκονται στην κλινική covid με αναπνευστήρες και πλέον οι γιατροί δίνουν άνιση μάχη. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι αν κάποιος ασθενής, από αυτούς που είναι διασωληνωμένοι, έχει μια βελτίωση αμέσως κάποιος θα πάρει τη θέση του. Η εφημερία η χτεσινή είναι από τις χειρότερες και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε.


«Από την στιγμή που θα έχουμε μείωση των περιπτώσεων κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να φανεί η μείωση αυτή στις κλινικές τις απλές. Για την μονάδα ακόμα περισσότερες. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα. Θα πρέπει όλος ο υγειονομικός κόσμος να συμβάλλει και εδώ μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε.


Καταλήγοντας έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει δραστικά, από μόνος του να θέσει κάποια όρια για να βοηθήσει όλους τους υπόλοιπους που είναι γύρω του.


Κικίλιας: Άμεσα περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα - Στο τραπέζι και η επίταξη

Σε δηλώσεις του στον Real FM το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, τονίζοντας πως το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση και οι υγειονομικοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια.


«Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312».


Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και επεκτείνει τις υπάρχουσες, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες απλές και Εντατικής για τη νοσηλεία non Covid περιστατικών. Καθώς η συμφωνία με τους κλινικάρχες δεν έχει οριστικοποιηθεί, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.


«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «επίταξης» ιδιωτικών κλινικών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα γίνει, «και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη». «Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επιταχθεί δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, με αποζημίωση για τις κλίνες που παρείχαν στο ΕΣΥ, ώστε να νοσηλευθούν περιστατικά κορονοϊού.


«Δεν επιτρέπεται ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να παίρνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα» πρόσθεσε.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα την Τετάρτη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.


Κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επί τάπητος παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων ως προς τη μετάδοση του ιού, ενώ εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ygeia/story/1172821/koronoios-h-attiki-epese-telos-oi-meth-pro-ton-pylon-i-epitaxi-ton-idiotikon-klinikon
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες